Foto: Nova.rs

Do predsedničkih izbora u Srbiji ostalo je manje od sedam meseci, a lideri tzv. bojkot opozicije se još ne izjašnjavaju ko bi mogao da izađe na crtu Aleksandru Vučiću. Pojedini analitičari najveće šanse daju Mariniki Tepić, potpredsednici SSP, spekuliše se da bi u trku mogao da uđe Zdravko Ponoš iz NS, a moguće kandidature najavili su Boris Tadić, bivši predsednik države, i Miloš Jovanović, lider SDS.

Stranke opozicije koje su bojkotovale prošlogodišnje parlamentarne izbore odbijaju da se izjašanjavaju o kandidatima za predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore koji bi trebalo da budu održani krajem marta ili početkom aprila sledeće godine.

Oni navode da odluku o učešću na izborima još nisu doneli i da će sve zavisiti od predloga sporazuma o izbornim uslovima koji bi trebalo da dobiju iz Evropskog parlamenta.

Nije poznato ni da li su funkcioneri najvećih opozicionih stranaka uopšte u kontaktu, da li prave zajedničke planove o učešću na izborima i razgovaraju o potencijalnim kandidatima. U javnosti se za to vreme diskutuje ko bi iz redova opozicije imao najveće šanse protiv Aleksandra Vučića.

U tom kontekstu je načešće pominjana Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, koja se iz opozicionih redova i najbolje kotira u istraživanjima javnog mnjenja. Da bi ona bila najbolji kandidat smatra i politikolog Filip Balunović, koji je za “Danas” rekao da samo ona ima šanse da izbore “otera” u drugi krug i eventualno u njemu pobedi.

Marinika Tepic
Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Međutim, prema našim saznanjima, u planu je da u slučaju dogovora o izbornim uslovima, Tepić bude nosilac liste SSP na vanrednim parlamentarnim izborima, a i sama je izjavila da ne razmišlja o predsedničkoj kandidaturi.

Sa druge strane, spekuliše se da bi kandidat za predsednika države mogao da bude Zdravko Ponoš, potpredsednik Narodne stranke. On je bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, šef kabineta predsednika Generalne Skupštine (Vuka Jeremića) i pomoćnik ministra spoljnih poslova.

Foto:Ivan Dinić/Nova S

Međutim, u NS nisu nam ni demantovali ni potvrdili informaciju da bi Ponoš mogao da izađe na crtu Vučiću. Prema informacijama lista “Nova”, gotovo je izvesno da se Vuk Jeremić neće kandidovati za tu funkciju.

O mogućem učešću na predsedničkim izborima otvoreno je za Nova.rs govorio Boris Tadić, predsednik SDS i bivši šef države. On je rekao da bi se kandidovao ukoliko bi “procenio da niko od drugih kandidata neće moći da pobedi Vučića, ali i da upravlja državom”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Nakon promene ove vlasti biće potrebno ne samo umeti upravljati državom, već upravljati u okolnostima u kojima će biti potrebno paralelno i saniranje ogromne štete koja će ostati iza ove vlasti. Ukoliko bi se pojavio neko za koga bih procenio da to može, imao bi svu moju podršku”, naveo je ranije Tadić.

Da će biti kandidat za predsednika države najavio je u više navrata Miloš Jovanović, lider Demokratske stranke Srbije koja će na predstojeće izbore izaći u koaliciji sa POKS-om.

Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Imamo energiju, snagu i volju da preuzmemo odgovornost za vođenje Srbije“, rekao je Jovanović u julu.

#related-news_0

Igor Avžner, stručnjak za politički marketing, kaže za list “Nova” niko od pomenutih samostalno ništa ne može da uradi.

“Ako bi se udružila, opozicija bi imala šanse. U tom slučaju, ljudi bi imali opciju ‘1’ i opciju ‘2’, a ne opciju ‘1’, opciju ‘2a’, ‘2b’, ‘2c’… Rasipanje glasova ne dolazi u obzir ni na koji način, ukoliko postoji stvarna zainteresovanost takozvanih opozicionih lidera da naprave bilo kakav rezultat”, ističe on.

Upitan ko bi po njemu bio najbolji predsednički kandidat opozicije, Avžner kaže da vođenje političkih kampanja nije neka filozofija, već zanat, i da odgovor na to pitanje mogu da daju istraživačke agencije.

Igor Avžner Foto: N1
Igor Avžner Foto: N1

“Ukoliko bi ti opozicioni lideri angažovali neku nezavisnu agenciju da utvrdi ko ima najviše šanse, i da se dogovore unapred da onaj koji bude imao najviše šanse po istraživanju javnog mnjenja bude osoba iz koje će stati svi, to bi bila jako dobra poruka biračima u Srbiji. Ne da ja mislim ‘ja sam najlepši i najpametniji’, a Pera misli to isto. Izvolite izađite na teren, vidite kakve su vam šanse, ko ima potencijala i i kapacitete i na osnovu toga se dogovorite i odlučite”, navodi Avžner i ističe da biračko telo koje nije za ovaj režim “ima utisak da barem segmenti te opozicije rade iz nekog svog razloga u korist postojećeg režima”.

BONUS VIDEO Nesvakidašnja kontrola izbora u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare