Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da Albance ne interesuje da pruže bilo kakav odgovor i da je sa Aljbinom Kurtijem nemoguće dogovoriti se ni koji je dan danas. On je istakao da je prištinska delegacija izašla na današnjim pregovorima u Briselu sa 11 tačaka kojima traže defakto priznanje Kosova.

„Izašli su sa 11 zahteva kojima traže de fakto priznanje Kosova, da prihvatimo njihove štambilje, šta god da urade, samo se toga tiče. Oni ni o čemu neće da razgovaraju što je konkretno, samo je smisao da kroz bilo koji sporazum provuku priču o nezavisnosti Kosova i to je to“, naveo je Vučić za RTS.

Na pitanje da li se može razgovarati o većem angažmanu SAD i Rusije u dijalogu, predsednik je rekao da ne misli da je to pitanje angažmana „ne znam koga“.

„Nešto se krije ovde što nisam u stanju da u potpunosti sada otkrijem jer niko ne može da dođe i kaže da ne može da prihvati tako jednostavne, razumne tri tačke. Pregovarao sam i sa Tačijem, Mustafom, Hotijem, Haradinajem, a ovo nikada nisam slušao. Uvek su tražili priznanje, i bilo je teško, ali bi o nečemu makar mogli da se dogovorimo, da je sada dan, da je ponedeljak, petak, oko toga bismo mogli da se dogovorimo, a sada ne možemo da se dogovorimo ni koji je dan, oni će govoriti da je Srbija kriva za genocid“, naveo je Vučić.

To je, kaže Vučić, nova politika koju pokušavaju da proguraju u celom regionu zato što je Srbija ekonomski snažnija.

Govoreći o sastanku u Briselu, Vučić je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti nije dozovoljavao mogućnost racionalnog razgovara tako da su ga i predstavnici Evropske unije pozivali, ali neuspešno, da govori o budućnosti odnosa Beograda i Prištine.

Kako je prepričao, Kurti je je sve vreme govorio da „prvo Srbija mora da prizna mnoge genocide nad Albacima kroz istoriju i nisu ga zanimali brojni napadi na Srbe na Kosovu niti Zajednica srpskih opština“.

Prema njegovim rečima, zabrinjavajuće je što Kurti nije hteo da prihvati ni jednu tačku dogovora koji je ponudila EU, ali posebno što je odbio onu o uzdržavanju od akcija na terenu koje bi mogle da dovedu do destabilizacije i ugroze mir.

Vučić je rekao da tako nešto, kako je danas nastupio Kurti, nije slušao nikada ranije ni sa jednim predstavnikom Prištine.

Albance, kako kaže, ne interesuje da pruže bilo kakav odgovor.

„Mi smo se borili i čini mi se da je i EU jasno šta se zbiva, ali je mnogo teško i veoma sam zabrinut posebno zbog izbegavanje da prihvate drugu tačku jer je to ogroman problem za naše ljude na KiM, mi ćemo biti uz njih i delićemo njihovu sudbinu“, napomenuo je predsednik.

Naveo je da je sa iracionalnim ljudima nemoguće pronaći rešenje.

„Mislio sam prvo da je to njihovo ludilo, a više nisam siguran. Nemoguće da je ovo samo lična odluka i ponašanje neodgovornih pojedinaca ili priprema za njihove izbore. Pustite vlast, izgubićemo mir zbog vaše neodgovornosti. Nisam siguran da mogu da procenim, možda treba da sagledam svoje beleške, da vidim da li sam nešto propustio, da li nešto nisam razumeo pa da dođem do pravog zaključka“, istakao je Vučić.

„Naše je da se borimo i bićemo uz svoj narod na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Vučić.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić: Sad vodim Viktora Orbana na jedno lepo mesto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare