Aleksandar Vučić iz Brisela Foto:printscreen/tanjug live

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu je završena, a nakon sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su kosovski zvaničnici optužili našu državu za tri genocida, da nisu hteli da prihvate nijedan od tri predloga predstavnika EU, te da nikad nije bio zabrinutiji za budućnost naroda na Kosovu i Metohiji.

„Poslednji put kada smo bili u Briselu mislio sam da je nemoguće da imate lošiji sastanak, danas sam se uverio da je moguće. Mi smo dobili predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima i Srbija se u potpunosti složila. To su bile tri tačke: Da intentifikujemo zajedničke napore na identifikaciji ostataka nestalih, da se uzdržavamo od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu i da se glavni pregovarači sastaju jednom mesečno. Inismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke, Srbija ih je u potpunosti prihvatila, Albanci nisu hteli da prihvate ništa. Sve vreme su uslovljavali nekim novim političkim kriterijumima, rekao je Vučić.

On je potvrdio da su Albanci optužili Srbe za genocid.

„Suština njihovog prvog izlaganja je bila da je Srbija kriva za tri genocida na Kosovu. Prvi da je bio 1878. godine. Zamislite da vi imate ozbiljan dijalog, a oni vam sve vreme govore o tome. Iako su ih upozoravali da se priča o budućnosti, oni su pričali o prošlosti. Opet je pokrenuta tema o nestalim osobama. Nijednog sekunda to nisu želeli da prihvate. Taj razgovor je neprijatan u svakom smislu“, rekao je Vučić i dodao da su Albanci tražili i da se u dijalog uključi Nataša Kandić, kao i da su se pozivali na neke izjave Nenada Čanka, a ponovo je pominjan i Veljko Odalović.

Vučić je rekao i da ga posebno brine to što nisu želeli da se slože sa makar jednom rečenicom, a to je da će se uzdržavati od akcija koje bi destabilizovale situaciju na terenu.

„Ja sam danas mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosmetu“.

Kada je reč o nastavku sastanka, Vučić kaže da će se on dogoditi krajem avgusta.

„Ja mislim da će krajem avgusta biti nastavak. To su tehnička pitanja, na koja ne moram ni da odgovaram. Videli smo se sad i opet ništa. Nije tu bitno pitanje datuma, nego pitanje suštine. Treba da pričamo o budućnosti, ono ne žele da pričam o budućnosti. Oni žele da pričamo o Veljku Odaloviću i Ivici Dačiću. Zabrinut sam, nije mi do bilo kakvih političkih poena“, zaključio je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar