Foto:EPA-EFE/ERMAL META

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Briselu da nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji.

„Ovo nije prvi zločin i prvi genocid. Imamo dugu istoriju gde je Srbija kao država, ne Srbi, ja nikada ne kažem da su Srbi genocidan narod. Ja kažem da je Srbija kao država izvršila genocid, institucionalno vođstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid“, kazao je Kurti obraćajući se novinarima iz Srbije, posla sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kazao je da je predsedniku Srbije poklonio tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, ali da je od njega na poklon dobio samo uvrede.

„Mi ćemo se pobrinuti da svi ostvaruju svoja prava. Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom, pod UNMIK-om, Euleksom, sada pod Specijalnim sudom, i mi smo uvek bili pod nadzorom međunarodne pravde, što nije bio slučaj sa Srbijom“, kazao je on.

Kazao je da je protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, pogotovo prema manjinama.

„Oni koji žele podelu, njima odgovaraju takvi akti“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da je predložio mirovni sporazum koji nije prihvaćen od strane Srbije.

„Na početku sam predložio pisani sporazum od šest tačaka koji nije prihvaćen. Sporazum je odbijen pre nego što je pročitan. Za mene to dokazuje nespremnost za sporazum“, kazao je Kurti.

I zamenik premijera Besnik Bisljimi je na sastanku pročitao spisak od 11 trgovinskih barijera koje Srbija treba da elimiše.

Kurti je rekao da su u okviru pitanja o nestalima zatražili da se ubace reči „suočavanje sa prošlošću, koji je prihvaćen od strane visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Borela, ali Vučić nije oprihvatio da se razgovara o ovoj tački“.

Kazao je da su se dogovorili da se tokom avgusta održi sastanak delegacija dve zemlje, dok bi se u septembru održao sastanak na najvišem nivou.

BONUS VIDEO: Novak Đoković pred put u Tokio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar