Žozep Borelj
Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/Francisco Seco / POOL

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj očekuje od Srbije i Kosova da današnjem sastanku pristupe konstruktivno i na pragmatičan način, jer moraju konačno zatvoriti poglavlje bolne prošlosti postizanjem sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Borelj je danas rekao da će, zajedno sa specijalnim izvestiocem EU za dijalog, biti domaćin drugog sastanka o normalizciji odnosa Srbije i Kosova posle izbora Aljbina Kurtija za premijera, uz napomenu da prvi susret nije doneo rezultat.

Nadajmo se da će današnji susret biti plodotvorniji, rekao je Borelj u obraćanju medijima uoči sastanka dve strane.

Dobro je da smo mogli ponovo da se sastanemo pre ove letnje pauze i da imamo regularne kontakte, jer je to znak predanosti normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Nastavićemo razgovore o napretku koji je učinjen do sada i budućim koracima, rekao je Borelj.

On je napomenuo da dve strane moraju konačno zatvoriti poglavlje bolne prošlosti postizanjem sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i da gledaju napred ka evropskoj budćnosti za svoje građane.

Budućnost je mnogo važnija od prošlosti. Prošlost je važna, ali mora se gledati napred i kada gledamo napred, na kraju puta, vidimo evropsku perspektivu za Srbiju i Kosovo, naglasio je Borelj.

On smatra da normalizacija odnosa ne zavisi od odluke EU, već Srbije i Kosova, a da on može samo da podseti da je dijalog već doneo koristi za građane Srbije i Kosova u njihovom svakodnevnom životu.

Važno je za ambicije Kosova i Srbije da napreduju u evropskoj agendi, ali i za napredak i ekonomski prosperitet celog regiona, naveo je on i ponovio da se nada da će sastanak doneti neke koristi i da se mogu učiniti neki koraci napred u razgvoorima.

Borelj je najavio da bi sastanak mogao da traje sat i po ili nekoliko sati, zavisno od raspoloženja učesnika i precizirao da će Miroslav Lajčak informisati medije o rezultatu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar