Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u Vašington u sredu 2. septembra, gde ga dva dana kasnije čeka sastanak u Beloj kući sa predstavnicima Prištine, javlja Tanjug.

U delegaciji koja će sa njim učestvovati u razgovoru sa zvaničnicima Prištine, a koji je zakazao predstavnik Bele kuće Ričard Grenel, prema informacijama Tanjuga su direktor kancelarije za KiM Marko Ðurić, ministar finansija Siniša Mali, a trebalo bi da bude i predsednik Privredne komore Marko Čadež.

Kako je ranije najavio predsednik Vučić, delegacija Beograda će imati i odvojene susrete ša Ričardom Grenelom, kao i sa savetnicima u Beloj kući Robertom O’Brajanom i Džaredom Kušnerom.

Povodom teme predstojećeg sastanka, predsednik Srbije je rekao da mu je poznata agenda za taj sastanak i da je samo jedna tačka bila problematična, ali da mu iskustvo govori da se neće zaustaviti na tome, te da očekuje iznenađenja, jer, kako je objasnio, „jedina tema kad je reč o Kosovu i u SAD, i svuda, međusobno priznanje Beograda i Prištine“.

Ali, kako je i ranije skrenuo pažnju, Beograd se najozbiljnije priprema za sastanak u Beloj kući, a predsednik ističe da ne preteruje kada kaže da je deset puta spremniji nego Priština.

„Radimo svaki dan, pripremamo se po ceo dan“, ukazao je predsednik i dodao:

„Šta god ko govorio i mislio, mi ćemo biti spremni za sve opcije. Znamo svako selo i svaki sporazum, za razliku od onih koji dolaze a ne znaju ni koje smo sve sporazume potpisali. Ali, ja ih nikad ne potcenjujem“, rekao je Vučić.

On je ovih dana, najavljujući put u Vašington i pritiske koje očekuje i od kojih, uprkos pregovaračkom iskustvou, kako je rekao, strepi, o poručio da, ma koliko će biti teško, ma koliko mu bila glava na panju ili se nalazio pod ucenama i pritiskom, da će čuvati nacionalne interese i da će javnost biti upoznata sa svime što se događa i da ništa neće biti sakriveno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare