Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da na "Kosovu i Metohiji imamo sve više problema", a da je među njima i odluka Prištine, o kojoj je neformalno obavešten, da neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara.

Vučić je na javnoj sednici vlade, kojoj je prisustvovao u Palati Srbija, rekao da će pokušati da ubedi vlasti u Prištini preko Brisela da se omogući gradjanima srpske nacionalnosti da glasaju na referendumu o promeni Ustava Srbije.

On je rekao da je zabrinut „šta mogu da budu budu sledeći potezi Prištine“, navodeći da kosovske vlasti „odbijaju svaku vrstu dijaloga i svaku pomisao da primene Briselski sporazum“, kao i da ne dozvoljavanju ulazak direktoru kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, i drugim zvaničnicima.

Govoreći o situaciji u regionu, Vučić je rekao da Srbija neće učestvovati u sankcijama protiv Republike Srpske koje se najavljuju od strane zapadnih zemalja, odnosno da će to predložiti vladi Srbije.

„Što se tiče sankcija Republici Srpskoj, apsolutno se protivim svakoj vrsti sankcija. Važno je za nas da se držimo naše politike poštovanja Dejtonskog sporazuma“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima Srbija će nastaviti da pomaže opštine sa srpskim stanovništvom u BiH, navodeći da će za četiri najsiromašnije takve opštine, Kostajnicu, Dubicu, Nevesinje i Drvar biti izdvojeno ukupno 12 miliona evra.

BONUS VIDEO: Nikola Parun i Bojan Dobrijević: Zašto je sporan referendum

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare