Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Šapić
Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Šapić. Foto: Tanjug, Nova S, Nova.rs

Najava spajanja Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i SPAS-a Aleksandra Šapića u prvi mah izgleda kao realizacija onoga o čemu se priča od prošle godine - avanzovanje predsednika opštine Novi Beograd u gradonačelnika. Ipak, sve su jači glasovi koji kažu da je ovo zapravo novi napad Vučića na ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, koji u rukama drži Gradski odbor SNS.

„Želim da vam kažem da sam danas podneo predlog Predsedništvu koje je ono jednoglasno prihvatilo da formiramo radnu grupu koja će krenuti u razgovore sa SPAS-om Aleksandra Šapića oko ujedinjavanja u jednu političku stranku i mi ćemo, koliko sutra, uputiti poziv Šapiću na razgovore i prvim razgovorima prisustvovaću lično“, kazao je Vučić nakon sednice Predsedništva u sredu popodne.

I bacio još jednu bombu u političku arenu Srbije.

Đukanović: Sveža krv u gradski odbor 

Za mnoge iznenađenje, međutim, nekima je ovakav razvoj događaja bio očekivan. Pogotovu kad se uzme u obzir to da sledeće godine slede gradski izbori i da ni jedna ni druga strana nikad nisu otvoreno demantovale da će baš Šapić biti kandidat vladajuće koalicije. Štaviše, lider SPAS je u više navrata rekao da bi na toj poziciji mogao najviše da pruži. Međutim, krije li se iza ovakve odluke još nešto?

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Strateški vrhunski potez.

Tim rečima je poslanik SNS Vladimir Đukanović prokomentarisao Vučićevu odluku , a zatim otkrio i pravi cilj – gradski odbor.

Onaj koji u rukama drži upravo aktuelni ministra odbrane Nebojša Stefanović.

„Odluka da dođe do ujedinjenja SNS i Šapićevog SPAS je strateški vrhunska odluka. Sveža krv i energija ulaze u SNS, pre svega u njen gradski odbor u Beogradu, dolaze novi ljudi sa nekim novim pristupom i idejama, a SNS dodatno pokazuje da je spremna da se menja. Kapa dole za ovaj potez“, napisao je Đukanović na Fejsbuku.

Vladimir Đukanović

Upravo o ovome kao pozadini celog događaja za Nova.rs je već govorio politički analitičar Boban Stojanović.

„Jedino što mogu da vidim kao opcije su to da Vučić ovim rešava unutar-partijski sukob u Beogradu i uvođenjem novog čoveka možda sprečava politički rat uživo između odbora koje kontroliše Stefanović i koji su Vučićevi. I da je ideja da se ovako smeni Stefanović na neki način sa mesta predsednika Beogradskog odbora SNS“.

Stezanje obruča oko Nebojše 

Kako dalje pojašnjava za naš portal, ovo je mnogo važnija stvar od toga da li će Šapić biti gradonačelnik.

Boban Stojanović Foto:Nova S

„U Beogradu imamo sukob Nebojše Stefanovića i Andreja Vučića oko toga ko drži koji odbor unazad sigurno šest, sedam godina. Logična je cela ova priča sad, samo je treba dobro pratiti. Moje mišljenje je da će uvođenjem Šapića u SNS Vučić pokušati da udari upravo na Nebojšu, to ne znači da će uspeti u toj nameri, ali mogu da kažem samo očekujte novu aferu i protivudar ministra za desetak dana. Njemu je više nego bilo kome jasno o čemu se radi. Poseban akcenat treba staviti na Đukanovićevu objavu. On vrlo dobro zna o čemu priča, pazi šta govori i kroz njega gotovo uvek govori Vučić“, navodi Stojanović.

Na pitanje kako Šapić može da ugrozi Stefanovića objašnjava.
„Stefanović trenutno drži veliki broj opštinskih odbora u Beogradu, koji mu garantuju da ostane na mestu predsednika gradskog odbora, što je jedna izuzetno važna funkcija. Moje mišljenje je da će utapanje Šapića u SNS biti povod da se raspišu unutarpartijski izbori, zatim očekujem da će uticati i na broj delegata po odborima koji biraju predsednika gradskog odbora, sa ciljem da se smanji Stefanovićev uticaj u njima. Iz moje perspektive ovo je jedino objašnjenje zašto se Vučić odlučio na ovako nešto, jer priča oko gradonačelnika ne pije vodu. SNS i SPAS imaju više glasova ako nastupaju odvojeno, nego kada su zajedno“, zaključuje Stojanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare