Foto: Jens Schlueter / AFP / Profimedia, Instagram/buducnostsrbijeav

Umesto na Berlinski proces, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otišao je na Pasuljanske livade i tako izbegao sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kojim je trebalo da posreduje nemački kancelar Olaf Šolc. Na samit u glavni grad Nemačke "poslao" je premijerku Ana Brnabić, koja do sada nije bila direktno uključena u pregovore o Kosovu.

Duže od mesec dana pripreman je sastanak Vučića i Kurtija, a inicijativu je pokrenuo nemački kancelar Olaf Šolc.

Da će Šolc pozvati na sastanak predsednika Srbije i kosovskog premijera i da će on biti održan tokom Berlinskog procesa, saopštila je nemačka ambasada još krajem avgusta ovde godine. Tada je rečeno da je nemački kancelar počeo pripreme za taj susret i da je cilj da se olakša dijalog Beograda i Prištine.

Olaf Šolc Foto: Stringer / Sputnik / Profimedia

Nešto kasnije Vučiću su savetnici Šolca i Emanuela Makrona – Jens Pletner i Emanuel Bon dostavili predlog za rešavanje pitanje Kosova, koji između ostalog predviđa brz ulazak Srbije u EU i veliku finansijsku pomoć, a Kosovu stolicu u Ujedinjenim nacijama. Prema tom predlogu, Beograd se, zapravo, ne bi protivio članstvu Prištine u UN.

Vučić i ostali predstavnici srpskih vlasti u više navrata su rekli da je članstvo Kosova u toj organizaciji za Srbiju neprihvatljivo.

Nije isključeno da je odustajanjem od puta za Berlin Vučić zapravo rekao konačno „ne“ francusko – nemačkom predlogu ili je u pitanju taktiziranje.

Sa druge strane, Kurti je otputovao za Berlin i tamo će verovatno razgovarati sa nemačkim kancelarom.

Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije je odlučio da danas otputuje na Pasuljanske livade, gde prisustvuje združenoj vežbi Vojske Srbije „Manevri 2022“. On je tamo pričao o dronovima koji su navodno špijunirali srpske kasarne.

„Primećene su danima ranije i onda smo ih upozorili. I tu odmah vidite združemu delatnost protiv Srbije, ne bih rekao neprijateljsku, zbog različitih konotacija kojih će biti u zemlji ili regionu, jer će s jedne strane da krenu sa sprdnjom – pa, dobro ne vide iz satelita, pa su im potrebi dronovi… Naravno da su im potrebni dronovi. Ali, krenulo je i sa druge strane, pa se pitaju sa kim se sukobljavamo…“, rekao je Vučić.

Kako je najavljeno, lideri Zapadnog Balkana, među kojima će biti i premijerka Srbije Ana Brnabić, potpisaće u danas sporazume o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata. Ove sporazume odobrili su ministri spoljnih poslova na sastanku koji je 21. oktobra organizovala nemačka vlada.

BONUS VIDEO Šta sve to novi ministar odbrane nije smeo da kaže na RTS-u a šta je zapravo rekao: „Migovi vršili redovno policijsko patroliranje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare