Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Uprkos zahtevu EU i SAD da sačeka sa preregistracijom vozila, Priština je juče uručila i prve opomene vozačima čiji su autombili imali srpske KM tablice. Možda već ove nedelje u proceduru uđe zahtev kosovskih vlasti za prijem u Savet Evrope, a u decembru će podneti aplikaciju za prijem u Evropsku uniju. Očito je da je Priština u diplomatskoj ofanzivi kako bi učvrstila pregovaračku poziciju za poslednji čin, odnosno konačno rešenje kosovskog problema.

Kako vreme prolazi, Srbija je u sve nepovoljnijoj situaciji kada je reč o Kosovu. Prištinske vlasti i bez podrške EU, njenih najuticajnijih zemalja i SAD-a, odlučile su da primene ranije donetu odluku o ukidanju vozila sa srpskim KM tablicama.

Juče su vozačima uručivane opomene sa zahtevom da idu u Centar za preregistraciju vozila. Najavljeno je da će vlasnici automobila koji od 21. novembra na Kosovu i dalje budu imali srpske registarske oznake biti kažnjeni sa 150 eura.

Uporedo sa tim Priština namerava da krene u diplomatsku ofanzivu za ulazak u više međunarodnih organizacija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje najavio da bi već ove u proceduru mogao da uđe zahtev kosovskih vlasti za članstvo u Savetu Evrope, a najavljeno da će u decembru aplicirati za prijem u EU.

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator, navodi da je to Priština najavila i da od toga neće odstupati, te da je druga stvar što je sad (ponovo) Beograd iznenađen.

Bosko Jakšić Foto:Zoran Lončarević

– Ono što su najavili oni to i rade. Ne odustaju od nekih svojih planova i ne vidim tu nikakva velika iznenađenja. Da mi opet utvrdimo da opet postoji neka naklonost prema Prištini – postoji, a postoje i neke vrste pritisaka. To što su one slabijeg intenziteta na Prištinu, nego na Beograd, to je opšte mesto. Kad se ovde kreira politika i diplomatija od toga treba polaziti kao aksioma, pa onda videti šta može da se uradi, a ne stalno biti žrtva kalimero efekta i vikati “nepravda, nepravda” – kaže Jakšić za “Novu”.

On smatra da je odluka da se uopšte otvori procedura za prijem Kosova u Savet Evrope posredni pritisak na Beograd i navodi da su šanse Prištine za članstvo u toj organizaciji velike.

– To je zapravo poruka – ukoliko vi u Beogradu ne pristajete na dogovore, na Kosovo u UN, mi ćemo onda da ubacimo Kosovo u Savet Evrope, pa će se nastaviti to diplomatsko natezanje u kome Beograd faktički gubi. Kad vi jednom otvorite Savet Evrope, onda će sutra biti povoljnija situacija i za članstvo Unesko ili za Interpol. To ide jednim svojim tokom – zaključuje sagovornik “Nove”.

Foto:printscreen/twitter/JosepBorrellF

Do sada je Priština u nekoliko navrata podnosila zahteve za članstvo u Interpol i Unesko, ali je na glasanju gubila. Ipak, Jakšić navodi da je velika verovatnoća da će sledeće godine uspeti.

– Ako bi trebalo da predviđam, za godinu dana situacija za Kosovo će biti još povoljnija i iza sebe će imati legitimitet članstva u Savetu Evrope. Beograd je deceniju potrošio, nadajući se da to neće biti tako. Ispostavlja se da je tako. Zato je krajnje vreme da se Beograd hrabrije odluči i povuče neke poteze koji bi prekinuli taj trend, a trend je generalno posmatrajući nepovoljan po Srbiju – dodaje on.

Odluke o prijemu neke zemlje u SE donose se dvotrećinskom većinom glasova, a sama procedura može da potraje, i duže od godinu dana. Dobro upućeni tvrde da je Priština sada u značajno povoljnijoj situaciji nego ranije, jer je Rusija izbačena iz te organizacije. Samim tim podrška Kosovu bila bi veća.

Kada je reč o podnošenju zahteva za članstvo u Evropskoj uniji, situacija je drastično drugačija. Vladimir Međak, član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji, navodi da je EU mnogo veći problem, jer pet država članica ne priznaje Kosovo kao državu.

Vladimir Međak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kako kaže, velika stvar za Prištinu bi bila da Češka kao zemlja koja predsedava fizički primi taj zahtev.

– U tom slučaju Češka može da uđe u debatu sa državama koje ne priznaju Kosovo. Uslov za prijem u članstvu je definisan ugovorom o EU, član 49, u kome piše da svaka evropska država koja deli vrednosti EU može da podnese zahtev za članstvom, ali pet sadašnjih članica ne priznaje Kosovo kao državu – ističe sagovornik “Nove”.

On kaže da bi Kosovo u najboljem slučaju od podnošenja zahteva moglo da napravi dobar PR.

– Ako Češka primi taj zahtev Prištine, taj papir ne može da uđe dalje u proceduru – navodi Međak.

BONUS VIDEO Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare