Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je odložio svoje povlačenje sa čela Srpske napredne stranke. Ovog puta do sledeće Skupštine SNS. Prethodno je to bilo do formiranja Vlade Srbije, ranije ga je u ovim namerama osujetila korona, pa želja da još malo ostane i tako u nedogled.

Predsednik Srbije često najavljuje, a zatim odlaže svoje povlačenje sa čela SNS. Evo već punih pet i po godina.

Njegov prethodnik Tomislav Nikolić to je uradio čim je postao predsednik Srbije, rekavši da želi da bude predsednik svih građana.

TOMA VILA. Do kada će Tomislav Nikolić biti u vili na Dedinju, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Vučiću ova odluka očigledno teško pada.

Poslednji put je o ovome govorio u sinoćnjem gostovanju na RTS.

Aleksandar Vučić

Na pitanje voditelja do kad će biti na čelu stranke, Vučić je rekao:

“Čim se završe naše lokalne skupštine, zakazuje se skupština stranke. Pošto ja znam da vas ne zanima program, jedino što vas zanima je to gde je Vučić, a ja na to imam jedan odgovor: a što brinete toliko o tome? Zar ne mislite da sam ja najgori na svetu? Pa svakog dana govorite ljudima da sam ja najgluplji, najgori, najnesposobniji, najodvrataniji… Sin mu kriminalac, brat mu kriminalac, ja kriminalac, ovakav sam i nikakav, samo nikad niste našli da sam ukrao, nikad nijedan račun, nijedan dinar da sam ukrao. Valjda se vi radujete da ja što duže budem na tom mestu, jer ćete lakše da pobedite”, rekao je Vučić i zaključio:

“Na kraju se sva ta politika svede na to – Vučića ne možemo da pobedimo, ajde nemoj da se kandiduješ”.

Ono što predsednik nije rekao jeste da o svom povlačenju najčešće govori on sam.

Evo samo Vlada da bude

U toku poslednjih godinu dana to je najavio najmanje dva puta. Prvo na svečanoj akademiji naprednjaka, kada su obeležili svoju 13. godišnjicu. Tada je rekao da je tu do izbora, a da onda dolazi vreme za neke mlade ljude.

A onda je u intervjuu za Politiku izjavio da će biti tu pri izboru nove vlade, nakon čega se povlači sa čela stranke.

To je rekao i lideru SSP Draganu Đilasu, prilikom konsultacija o formiranju vlade.

Aleksandar Vučić, Dragan Đilas, Marinika Tepić, Pavle Grbović i Janko Veselinović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“On je i decidno potvrdio da će otići sa čela SNS. Tokom jeseni će napustiti mesto predsednika SNS, danas je to opet ponovio“, rekao je predsednik SSP Dragan Đilas nakon razgovora sa njim u julu ove godine.

Jesen prođe, sad čekamo proleće i neku novu Skupštinu SNS.

Istina je da Vučić ovu odluku odlaže od 2017. godine i pobede na predsedničkim izborima. Tada je u emisiji Ćirlica na TV Hepi rekao da će u januaru 2019. predložiti kandidata koji će ga naslediti na mestu predsednika SNS.

“U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za januar 2019, početak 2019, kada planiram da izaberem naslednika… da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je Vučić, a preneo je Istinomer.

Ove godine ćemo da završimo

U feruaru 2018. Vučić je rekao da je maksimalno još godinu dana predsednik SNS“.

O tome je govorio i 2020, kada je obećao da će se povući do kraja godine.

“To ćemo ove godine da završimo. Pomerila nam je sve korona, ali ćemo svakako to ove godine da završimo”, rekao je Vučić na televiziji Hepi.

Tada je rekao i da se “nada da neće biti biti kandidat“ na predsedničkim izborima 2022. godine.

“Za godinu i po dana su predsednički izbori. Mi ćemo izaći sa našim kandidatom, verujem da ću učestvovati u izboru kandidata koji će moći da pobedi. Nadam se da ja neću biti kandidat, da ćemo naći boljeg kandidata“, naveo je tada Vučić.

Još samo malo…

Onda je u maju 2021. rekao da želi da ostane još neko vreme.

“Želim da bar do skupštine stranke u oktobru doprinesem borbi protiv kriminalaca i tajkuna. To je jedan od snažnih motiva koji me drži na tom mestu, da pružim otpor onima koji su uništili i opljačkali Srbiju i kojima sam opsesija“, rekao je Vučić.

Na posletku, nije zgoreg spomenuti i da Ustav kaže da predsednik ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost. To stoji u članu 115 Ustava Srbije.

BONUS VIDEO: Vućić o odlascima iz SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare