Aleksandar Vučić Izjava za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prošli su izbori, formirana je i nova Vlada, ali se Aleksandar Vučić nije povukao sa mesta predsednika Srpske napredne stranke. Ova dva događaja sam je javno postavio kao rokove za odlazak sa funkcije lidera naprednjaka, ali svoje obećanje nije ispunio. I to nije bio prvi put. Da će otići sa čela SNS najavio je još 2017, a onda je to ponovio još najmanje 10 puta.

Sada se već mogu obeležavati i godišnjice od prvog obećanja Aleksandra Vučića da će otići sa mesta predsednika SNS i biti samo “predsednik svih građana”.

U poslednjih godinu dana to je najavio najmanje dva puta. Na svečanoj akademiji naprednjaka, kada su obeležili svoju 13. godišnjicu, Vučić je rekao da je tu do izbora, a da onda dolazi vreme za neke mlade ljude. Potom je u intervjuu za Politiku izjavio da će biti tu pri izboru nove vlade, a onda će se pomeriti sa čela stranke.

Isto obećanje dao je prilikom konsultacija o formiranju vlade sa parlamentarnim strankama.

Pročitajte još...

„On je i decidno potvrdio da će otići sa čela SNS. Tokom jeseni će napustiti mesto predsednika SNS, danas je to opet ponovio“, rekao je predsednik SSP Dragan Đilas nakon razgovora sa njim u julu ove godine.

Iako je gotovo uobičajeno da srpski političari ne ispunjavaju data obećanja, predsedniku države ne priliči da malo – malo nešto najavi, pa to ne ispuni.

Povlačenje sa čela SNS prvi put je obećao još 2017. godine, posle pobede na predsedničkim izborima. Tada je sebi dao dve godine da se pripremi za taj potez.

“U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za januar 2019. početak 2019. kada planiram da izaberem naslednika… da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je Vučić za TV Hepi.

„Predsednik sam još maksimalno godinu dana“

Da planira povlačenje u 2019. potvrdio je i u februaru 2018. Vučić je opet izjavio da će biti predsednik SNS još najviše godinu dana.

“Predsednik sam i Srpske napredne stranke još neko vreme. Verujem da je to maksimalno još godinu dana, do sledećeg kongresa, odnosno skupštine SNS“, naveo je on.

Aleksandar Vučić, Svečana akademija i obeležavanje 13. godina postojanja SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prošao je januar 2019. i februar, mart, april… Aleksandar Vučić nije podneo ostavku na predsedničku funkciju u SNS, nije predložio svog naslednika, ta stranka nije organizovala kongres… Pa, ipak, dolaze nove najave o povlačenju.

U julu 2019. rekao je da “nema sumnje da će sledeće godine (2020) neko drugi preuzeti SNS“.

„Uskoro će uslediti promena“

„Što se tiče mog sklanjanja nema sumnje da će sledeće godine neko drugi preuzeti Srpsku naprednu stranku“, izjavio je Vučić.

On je u oktobru 2019. na navode novinara da je najavio da će te godine otići sa čela SNS i objaviti ime naslednika, rekao:

“To sam rekao i to će se dogoditi. Uskoro će uslediti promena”, rekao je on.

Mesec dana kasnije usledila je nova najava. Vučić je izjavio da članovi Predsedništva SNS žele da Skupština stranke bude održana posle narednih izbora i da uskoro on neće biti predsednik naprednjaka.

„Svakako ćemo ove godine to da završimo“

„Da vam ja kažem, znam ja šta je N1 želeo da čuje, kada ću ja da budem smenjen unutar SNS-a, kao predsednik SNS-a. Uskoro, ali ne brinite i posle toga i ovi koji me naslede bez problema će pobeđivati ove što su opljačkali Srbiju“, rekao je Vučić na konferenciji.

Potom je 7. maja prošle godine, pred parlamentarne izbore, ponovo obećao da će se povući do kraja 2020. sa čela SNS.

“To ćemo ove godine da završimo. Pomerila nam je sve korona, ali ćemo svakako to ove godine da završimo’, rekao je Vučić.

„Nadam se da neću biti predsednički kandidat“

On je tada izjavio i da se “nada da neće biti biti kandidat“ na predsedničkim izborima 2022. godine.

„Za godinu i po dana su predsednički izbori. Mi ćemo izaći sa našim kandidatom, verujem da ću učestvovati u izboru kandidata koji će moći da pobedi. Nadam se da ja neću biti kandidat, da ćemo naći boljeg kandidata“, naveo je Vučić.

I ne samo da je kandidat SNS bio Aleksandar Vučić, a ne neko drugi, usledila su nova obećanja o povlačenju. Povlačenje se i dalje čeka.

BONUS VIDEO Vućić o odlascima iz SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare