Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odložio je formiranje Narodnog pokreta za državu za septembar. Iako je mesecima taj dan najavljivan kao dan D, na Vidovdan se neće desiti ništa, osim objavljivanja imena “malog broja ljudi” koji će postati članovi. A sve to, prema mišljenju sagovornika novina “Nova” ukazuje na dve stvari - krizu vlasti i procenu da u ovom trenutku kad su u Srbiji protesti, a na KiM vrlo tenzična situacija, Vučiću ne odgovaraju novi izbori.

Predsednik Srbije juče se ponovo obratio javnosti, ovog puta iz studija televizije Pink. Govorio je o problemima na severu KiM, dešavanjima u Rusiji, protestima, ali i o formiranju Narodnog pokreta za državu.

Odgovarajući na pitanje da li će biti formiran na Vidovdan, kako je najavljivano, Vučić je praktično odložio sve za septembar.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Tv Pink

“Na Vidovdan biti “neki mali proglas, malog broja ljudi”, ali će da nastavi da se radi. Od Vidovdana do septembra ima dovoljno mesta. To mora da ima novu vrednost, novi sadržaj, da bi ljudi mogli da poveruju da se bore uz taj novi pokret za Srbiju“, rekao je Vučić.

Prema mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka Zorana Stojiljkovića sve ovo ukazuje na očitu krizu vlasti.

Zoran Stojiljković Foto:FoNet/Zoran Mrđa

“Postoje dva moguća objašnjenja za ovo odlaganje. Prvi je da sa osnivanjem pokreta baš i ne ide, da strateške stvari nisu jasno definisane. Mislim da je poenta bila da se jače uvežu stranke vlasti, sa strankama manjina, pre svega mislim na Mađare, da bi se obezbedila iznadpolovična pobeda na sledećim izborima. Očigledno je da tu ima izvesnih problema, pre svega mislim na SPS, a ne treba zaboraviti da bi nešto što nosi ime narodnog pokreta trebalo da objedini i izvestan broj nevladinih organizacija i javnih ličnosti kako bi sve dobilo nadpartijski karakter. Na posletku, očekivana bi bila i podrška SPC”, kaže Stojiljković.

Što se drugog razloga tiče, to bi mogao biti nepovoljan tajming.

“Trenutne okolnosti zbog protesta, Kosova, pregovora nisu baš najpovoljniji trenutak. Septembar bi već bio povoljniji i mogao bi označiti uvod u jesenje izbore”, navodi Stojiljković.

Godinu dana prazne priče

Osnivanje novog, nadstranačkog pokreta predsednik Srbije je najavio u septembru 2022. godine.

„Najavljujem stvaranje u narednih šest meseci velikog državotvornog i nacionalnog pokreta za opstanak i napredak Srbije, i da se suprotstavimo svim ovim teškim bolestima koje su u političkom smislu ophrvale naše društvo. Mi moramo da se izborimo za taj put normalne i pristojne Srbije. To je put koji sam krčio za široki pokret naroda, da se vidi besmisao ovih koji bi rasturili državu u jednom danu, čak i ovi drugi koji ne kriju da bi sutra priznali nezavisno Kosovo“, izjavio je tada Vučić i istakao uverenje da će ovaj pokret imati veliku podršku naroda.

Onda je usledio period zatišja, kad se osnivanje ovog pokreta samo sporadično spominjalo.

miting sns
Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zatim je u aprilu ove godine Aleksandar Vučić istovremeno sa najavom svog povlačenja s čela SNS najavio formiranje pokreta na Vidovdan.

“Formiram Narodni pokret za Srbiju oko Vidovdana, ali ostajem član SNS-a, mada se nadam da ćemo izabrati novo rukovodstvo. Taj pokret biće širi od SNS-a i voleo bih da ubacim i one ljude koji nisu u SNS-u”, rekao je Vučić u aprilu.

Sledeći put je o tome govorio i na mitingu SNS u Beogradu 26. maja, da bi se sad bez objašnjenja sve odložilo za septembar.

U međuvremenu, “krčkalo” se na relaciji SNS – SPS.

Socijalisti se plaše “utapanja”

Kako je Nova već pisala, najveće probleme u formiranju pokreta pravi SPS. Dve struje u okviru ove stranke imaju oprečna mišljenja po pitanju toga da li socijalisti treba da postanu deo nove Vučićeve priče. Jedna je izričito protiv, jer bi se prema njihovom mišljenju SPS na taj način stopila sa Vučićem, izgubila prepoznatljivost i na određeni način postala samo manji partner.

Druga struja zastupa ideju da je ulazak u pokret neophodan, jer je Vučić ostavio veoma malo manevarskog prostora. SPS je decenijski partner od kojeg se očekuje da podrži naprednjake i Vučića, zbog čega se stvara veliki pritisak da bude deo pokreta.

Politički konsultant Dušan Milenković za novine “Nova” kaže da je upravo učešće SPS ključna stvar za formiranje pokreta.

Dušan Milenković Foto: N1

“Taj pokret ne može bez SPS, dakle odluka socijalista se čeka. I dalje sam po tom pitanju uzdržan. Nisam 100 odsto siguran da će to da se desi”, kaže Milenković.

Izbora nemaju ni SDPS Rasima Ljajića i Jedistvena Srbija Dragana Markovića Palme, na koje se takođe vrše veliki pritisci da uđu u pokret. Za sad je jedino sigurno je da će u pokret ući Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

O izborima…

Kad se podvuče crta, sve ovo otvara i pitanje koliko je moguće da imamo nove izbore već na jesen, kako je najavljivano.

Stojiljković je mišljenja da bi oni mogli da se održe u periodu od kraja novembra 2023. do kraja aprila 2024. godine.

“Da li će oni biti u jednom terminu ili će se izaći u susret opoziciji, tako da izbori budu razdvojeni, to ćemo tek videti”, kaže Stojiljković.

S druge strane, Dušan Milenković je uveren da ćemo na nove izbore ići tek na proleće 2024.

“Mnogo puta sam rekao da ne vidim nijedan politički razlog zašto bi Vučić išao na izbore na jesen. To je bacanje prašine u oči. Jedina zvanična najava izbora je ona koju je sama premijerka navela u ekspozeu, a to je da ćemo vanredne izbore imati kad i redovne lokalne, a to je proleće iduće godine”, zaključuje Milenković.

BONUS VIDEO: Vučić reagovao na tekst Nove o pritiscima na SPS da uđu u njegov pokret

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare