Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Građane pred Skupštinu nije izvela opozicija: izveo ih je sam Vučić, svojom arogancijom, svojom autoritarnošću, u kojoj je, ohrabrivan svojim evet-efendijama, izgubio svaku meru, kaže pesnik i akademik Ljubomir Simović, govoreći o sinoćnjim protestima u centru Beograda.

– Noćašnji građanski protesti ispred Skupštine i jesu me i nisu iznenadili. Iznenadili su me zato što su građani, koji su tokom devedesetih protestovali protiv Miloševićeve vladavine, na kraju bili iznevereni. Posle 5. oktobra nova demokratska vlast, na primer, nije sprovela lustraciju, tako da danas Srbijom vladaju isti oni koji su njom vladali devedesetih: radikali, SPS-ovci i JUL-ovci. Od građana koji su tako iznevereni ne može se očekivati da ponovo izađu na demonstracije, onako kako su izlazili u jesen i zimu 1996/97. Zato me je noćašnji izlazak građana pred Skupštinu iznenadio. Međutim, prateći ono što se u našoj zemlji događa poslednjih godina, i videći kuda to vodi, znao sam da će jednog dana, kad im prekipi, građani ponovo morati da izađu na ulice. Zato me ono što se noćas dogodilo nije iznenadilo – kaže akademik Ljubomir Simović.

 

Akademik ocenjuje i da je sa jedne strane sve veće nezadovoljstvo Vučićevom vladavinom, a da se sa druge strane on „previše raskomotio“.

Pročitajte još:

– Postoji veliko, i sve veće, nezadovoljstvo Vučićevom vladavinom. On je sebi prigrabio kompetencije koje mu po Ustavu ne pripadaju. Upravlja svim, meša se u sve, sudi i odlučuje o svemu. Imam utisak da se on u toj poziciji čoveka neograničene vlasti čak previše raskomotio. Njegovi javni nastupi su mešavina arogancije, demagogije i konfuzije. A sve je to kulminiralo pre nekoliko večeri, u emisiji „Upitnik“, i na njegovoj sinoćnjoj konferenciji za štampu – navodi naš sagovornik.

Simović napominje da je upravo Vučić takvim svojim stavom izveo građane pred Skupštinu.

– Dozvolite mi jednu digresiju. U knjizi „Odbrana Beograda“, govoreći o mitinzima „1 od 5 miliona“, napisao sam da na skupovima protiv Vučića ne treba držati nikakve govore. Treba samo puštati snimke njegovih monologa, i njegovih dijaloga (koji su takođe monolozi). Da su, u odbrani od Vučićevih pretenzija i ambicija, najefikasniji upravo ti njegovi govori i monolozi, pokazalo se sinoć. Građane pred Skupštinu nije izvela opozicija: izveo ih je sam Vučić, svojom arogancijom, svojom autoritarnošću, u kojoj je, ohrabrivan svojim evet-efendijama, izgubio svaku meru.
Noćašnje demonstracije – koje su se završile naletom konjice, batinama, suzavcem i zapaljenim automobilima – su prirodna posledica Vučićevog shvatanja položaja i uloge predsednika republike – zaključuje Simović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare