Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Srbija će se vratiti na svetsku scenu, ali ne u ulozi negativca, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za američki portal "The Pavlovic Today".

Kako prenosi TV Pink, Vučić je odgovarao na pitanja američke novinarke Ksenije Pavlovič Mekatir o američkom predsedniku Donaldu Trampu, Evropskoj uniji, Kosovu, ali i o tome kako će vratiti Srbiju na svetsku scenu, ovoga puta ne u ulozi negativca.

Vučić je govorio o nedavnom sastanku u Briselu gde je nastavljen dijalog Beograda i Prištine, otkrivši da je albanskoj delegaciji tada rekao da slobodno kažu lokaciju na kojoj misle da se nalaze grobovi njihovih sunarodnika i da će srpska strana, u saradnji sa evropskim predstavnicima, proveriti ovakve informacije.

Međutim, predsednik Srbije zatražio je da se isto tako istraže i lokacije na Kosovu gde postoji sumnja da su pokopane srpske žrtave.

Govorio je i o sastanku u Beloj kući sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajanom, specijalnim savetnikom predsednika SAD Donalda Trampa Dzaredom Kušnerom i specijalnim izaslanikom predsednika za dijalog Beograda i Pristine Ričardom Grenelom.

Po prvi put, razgovarali smo o svemu što se dešava Srbima i Srbiji u jednoj nebirokratskoj atmosferi, o stvarima o kojima obično samo pišete izveštaje i niko vas ne sluša, naglasio je Vučić.

On je objasnio kakav bi bio idealan predsednik Srbije sa stanovišta Evrope.

Možete razgovarati sa evropskim zvaničnicima koliko god hoćete, ali oni vas ne čuju. Oni imaju svoj plan, i za njih idealan predsednik Srbije bio bi onaj ko će prihvatiti sve njihove zahteve pod pritiscima i ucenama, rekao je Vučić.

Pred kraj intervjua, govoreći o teškim momentima koji su neminovni u vođenju države, Vučić je rekao:

„Da li još uvek imam energije? Nadam se da ću je imati dovoljno dokle god radim ovaj posao, ali nije lako. Taman pomislite da ste izašli iz političke, ekonomske ili zdravstvene krize, ispostavi se da niste. Duboko ste unutar krize i ožiljci ostaju i uzimaju svoj danak. Uvek. Ali dokle god obavljam ovaj posao, daći sve od sebe, boriću se žestoko i uvek sa puno energije. Bez ambicija, bez želje i bez energije ovaj posao ne može se ni raditi i ništa se ne može promeniti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare