Aleksandar Vucic
Foto:Shutterstock/Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je sinoć da su svi članovi Vlade Srbije iz 2013. godine, u kojoj je on bio prvi potpredsednik, bili za to da Kosovo postane deo Ujedinjenih nacija.

Tokom gostovanja na televiziji Prva, Vučić je ispričao da je tokom pregovora u Briselu, u aprilu 2013. godine, na Srbiju vršen pritisak da prihvati članstvo Kosova u UN. On je naveo da su svi iz Vlade Srbije bili za to.

Pročitajte još...

“U Briselu u 2013. godine, u vreme najtežih pritisaka… I to nije pitanje da se nekome hvalite ili ne, to sad lagodno deluje svakome ko nas gleda iz toplog doma… Uspeli smo da odbijemo to da postanu članica Ujedinjenih nacija, iako je to delovalo gotovo nemoguće. Svi ministri i svi iz Vlade Srbije su bili za to, čak i dvoje mojih savetnika. Samo zato što sam ja bio protiv toga, mi smo odbili tu tačku 14 Briselskog sporazuma i zato Kosovo nije član UN”, rekao je on.

Ovo nije prvi put da predsednik Srbije govori o ovoj temi. Tokom poslednjeg gostovanja na televiziji Hepi, Vučić je ispričao kako je tokom pregovora u Briselu bio “u teškoj situaciji”, jer su, prema njegovim rečima, članovi delegacije naše zemlje većinski bili za to da se prihvati članstvo Kosova u UN.

U delegaciji, koju je činilo 11 članova, njih šest je, prema Vučićevoj priči bilo za to da Kosovo bude u UN, dok su on, Marko Đurić, Aleksandar Vulin i dva predstavnika Srba s Kosova bili protiv.

“Ja sam bio među tih pet koji su bili protiv, ali onda kada su videli ostali – bio sam potpredsednik vlade i imao najveću popularnost, i onda kada su videli da sam ja protiv, onda su i oni rekli ‘ne možemo ni mi’”, ispričao je on.

Ko su bili članovi Vlade Srbije te 2013. godine

Sporazum u Briselu potpisan je u aprilu 2013. godine, a na čelu Vlade Srbije tada je bio premijer Ivica Dačić. Ovaj dokument potpisan je pre rekonstrukcije vlade, koja se dogodila krajem avgusta iste godine, a pored Dačića, kabinet u Nemanjinoj u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma su činili Aleksandar Vučić, Rasim Ljajić, Suzana Grubješić, Ivan Mrkić, Mlađan Dinkić, Nikola Selaković, Zorana Mihajlović, Milan Bačević, Slavica Đukić Dejanović, Velimir Ilić, Jovan Krkobabić, Goran Knežević, Bratislav Petković, Alisa Marić, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, Verica Kalanović, Sulejman Ugljanin.

BONUS VIDEO Ko može da bude novi Vučić na čelu SNS-a?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare