Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Analitičar vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA) Leon Hartvel ocenio je da je glavni razlog što spor Srbije i Kosova traje to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije spreman da mobiliše podršku za priznavanje suvereniteta Kosova.

„Vučić bi sutra mogao da prekine spor sa Kosovom, ako bi imao volje da to uradi, ali neće, jer misli da ima koristi od njega. Izgleda da je zadovoljan trenutnim statusom kvo“, rekao je Hartvel za Glas Amerike.

PROČITAJTE JOŠ:

Hartvel je analizirao balkansku turneju i boravak u Prištini i Beogradu zapadnih zvaničnika Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka ocenjujući da u javnosti prevladava utisak da formiranje Zajednice srpskih opština, što je jedna od obaveza kosovskih vlasti prema Briselskom sporazumu, predstavlja nužni uslov za rešavanje spora Srbije i Kosova.

„Međutim, nema dokaza da bi to doprinelo da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Tako da je, na neki način, Evropska unija predsedniku Srbije dala priliku da u vidu kosovskog premijera Aljbina Kurtija ima žrtvenog jarca kojem je prepušten teret dijaloga. Tako da Vučić, kao izgovor za trenutnu blokadu dijaloga, ima to da Kurti ne sarađuje. Mislim da to ne donosi korist i nije glavni uzrok zastoja u razgovorima“, smatra Hartvel.

On je dodao da dok Evropska unija krivicu za nedostatak napretka u dijalogu prebacuje na teret Kosova, u javnosti se ćuti o „sve izraženijem autoritarizmu“ predsednika Srbije.

„Kao i o ubrzanoj militarizaciji Srbije, bezuslovnoj podršci Kremlju uprkos onome što se dešavalo u Gruziji i onome što se odvija u Ukrajini, ali i o nespremnosti da se Kina osudi zbog genocida počinjenog nad ujgurskom manjinom“, ukazao je Hartvel i dodao da postoji i periodično održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbije, Rusije i Belorusije.

Bonus video: Lajčak i Eskobar od sutra na Kosovu. Može li se otkočiti dijalog u Briselu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar