Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nakon što je hrvatski predsednik Zoran Milanović ranije danas komentarisao odnos Srbije prema ruskoj agresiji, gde je između ostalog pomenuo da je Beograd "slab" i upitao čime će Srbija napasti pominjući "vodene pištolje", stigla je i reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je naveo da je njegov maloletni sin "apsolutni šampion vodenih pištolja" i dodao da hrvatsku stranu "ne brinu vodeni pištolji, već svetske analize koje pokazuju da Srbija jača".

Aleksandar Vučić je na večerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je saopštio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvesti sankcije Rusiji, odgovarao i na pitanja novinara o današnjoj izjavi predsednika Hrvatske Zorana Milanovića. Vučić je naveo da za razliku od Milanovića, on veoma poštuje hrvatsku državu i vojsku.

„Reč je o vrlo snažnoj i respektabilnoj vojsci, koja i dalje jača, a i ulažu mnogo novca. Ja im na tome čestitam“, izjavio je predsednik Srbije.

Odmah nakon toga Vučić se osvrnuo na komentar Milanovića o vodenim pištoljima, Vučić je istkao da je njegov „mali Vukan apsolutno šampion u tome“.

„Tu je moj mali sin Vukan apsolutni šampion. Pitao sam da prebroji i ima 19 pištolja i pušaka na vodu, sanja da bude vojnik jednog dana. Najviše na svetu bih voleo da bude vojnik. Vukan ima 19 pištolja, pa ako ima neko od njih da idemo na aukciju ili takmičenje u pištoljima na vodu, mi ćemo da pobedimo“, odgovorio je Vučić i dodao:

„Ja ne mislim da njih brinu pištolji na vodu, njih brine što po svim svetskim analizama Srbija nije tri puta slabija nego jača. Mi nemamo nikakve ozbiljne probleme sa njima, osim njihove sujete i neslaganja po istorijskim pitanjima. Imamo tu granicu na Dunavu na koju gledamo drugačije, ali to nisu pitanja zbog kojih bi neko ulazio u sukob.“

Obraćanje Aleksandra Vučića povodom Ukrajine Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da gradi svoju armiju i dodao da će srpska vojska biti sve jača.

„Ne znam čemu onda hiljade tekstova koje su objavili zašto se Vučić ili kako kažu ‘mali Putin’ naoružava kao što ste videli, ako su u pitanju samo pištolji na vodu“, rekao je Vučić aludirajući na ranije tekstove u hrvatskim medijima o srpskom naoružavanju.

A na komentar hrvatskog ministra branitelja Tome Medveda da Srbija treba da „svrsta na pravu stranu istorij“, Vučić je odgovorio sledeće:

„Kada vam neko ko je sprovodio takve zločine, kao što su sprovođeni u Jasenovcu, govori o pravoj strani istorije, onda to ima mnogo dublji smisao.“

Podsetimo, hrvatski predsednik Zoran Milanović ranije danas je komentarisao odnos Srbije prema ruskoj agresiji u Ukrajini, odnosno manjak reakcije Beograda.

„Srpsko vodstvo ne zna šta bi reklo, oni su kao na žeravici. Beograd igra igru, čekaju kad će Rusi ući u Kijev. Beograd je slab, šta će oni napasti? Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu? Dodik? S čime, uz čiju potporu? Pa ruski avioni ne mogu preleteti NATO članice. Oni su se sčućurili i gledaju šta se događa. Možda je vreme da se Beograd odluči hoće li u EU. Ako Vučić prizna Donbas, onda treba da opravda priznanje Kosova. Oni su sami došli u neogodan, začarani krug“, rekao je Milanović.

Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Na pitanje da li je agresija na Ukrajinu početak Putinovog kraja, Milanović je rekao „kraj Rusije nije, a svako od nas ima nekakav kraj“.

„Sve velike države su potencijalni monstrumi, njih treba stalno shvatati ozbiljno. I njihov potencijal da naprave štetu treba shvatiti ozbiljno. Danas je to Putin, sutra je to neko drugi. Rusija nije Srbija. Ona je tamna. Mi moramo gledati da sačuvamo svoj način života. Možda da manje idemo kao propovednici svetom, govorimo šta deca treba da uče u školama. To EU radi Mađarskoj i Poljskoj“, rekao je Milanović, a preneo Index.hr.

Bonus video – Vučić: Stav Srbije u vezi sa krizom u Ukrajini

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare