Foto: N1; Danijel Server

Američki ekspert za balkanska pitanja i profesor na Univerzitetu "Džons Hopkins" u Vašingtonu Danijel Server izjavio je da su male šanse da se na pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu postigne konačan dogovor i međusobno priznanje, ali je prema njegovom mišljenju, moguć dogovor o nekim ekonomskim pitanjima, kao i nestalim. Komentarišući stav Beograda da ne prizna nezavisnost Kosova, on naglašava da svaki konačni sporazum podrazumeva priznanje.

Server ističe da je trenutnoj administraciji Donalda Trampa neophodan uspeh na polju spoljne politike. „Mislim da je dobro da se prvo priča o nestalima, to je i najvažnija stvar. To je trebalo da se uradi pre mnogo godina. To će pomoći u daljem toku razgovora, ukoliko se napravi napredak u pitanju nestalih osoba. Ekonomska oblast je isto jako važna i tu mogu da se postignu određeni sporazumi, bez da se zaustavljaju politička pitanja. To nije loša ideja“, kaže on i dodaje da do sada nije bilo napretka u pregovorima koja su bila vezana za politička pitanja, „pa se zato ostavljaju za kasnije“.

Govoreći o rivalitetu između Brisela i Vašingtona u vođenju pregovora, Server ocenjuje da oni „definitivno postoje“.

„Amerikanci imaju težinu kada je reč o političkim pitanjima, a Evropa treba da nastavi da se bavi tehničkim dijalogom. To je pomalo bizarno, ukoliko vidite taj raspored moći, pogotovo ako posmatramo izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Trampovoj administraciji je neophodan neki uspeh po pitanju spoljne politike“, navodi Server.

On ocenjuje da prištinska delegacija želi uzajamno priznanje i on misli da o tome mora da se priča na kraju pregovora. „U Prištini moraju da pričaju o političkim pitanjima, jer je stanje u parlamentu Kosova neizvesno, i oni moraju da se drže takvog stava, odnosno insisitiranju na političkim pitanjima“, smatra Server.

Komentarišući stav Beograda da ne prizna nezavisnost Kosova, on naglašava da svaki konačni sporazum podrazumeva priznanje. Međutim, ocenjuje da se to neće skoro desiti jer predsednik Vučić „nije spreman na tako nešto“. Prema njegovim rečima, premijer Kosova Avdulah Hoti pominje konačni sporazum i međusobno priznanje, a „taj sporazum bi morao da bude jako dobar za Prištinu“. „Predsednik Vučić je jak političar, ali ja ne vidim da je Beograd spreman za tako nešto (međusobno priznanje)“, smatra Server, prenosi Kosovo onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar