Foto: Ivan Dinić/NOVA S

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da ne očekuje mnogo od naredne runde pregovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, jer pravi pregovori slede tek nakon predsedničkih izbora u SAD, koji bi trebalo da budu održani u novembru.

„Odgovorna država i odgovorna vlast imala bi pregovaračku platformu i svi njeni predstavnici bi nastupali u skladu sa tom platformom. Mi danas ne znamo šta je pregovaračka platforma, ne znamo sa kakvom idejom Aleksandar Vučić ide u Vašington, ne znamo sa kakvim će se rezultatom vratiti. Slušamo o tome šta se dogodilo pre 10 ili 12 godina, a sa potpunom neizvesnošću očekujemo ovu rundu u Vašingtonu“, rekao je Jeremić za Newsmax Adria.

Jeremić, tokom čijeg je mandata na funkciji šefa diplomatije Međunarodni sud pravde dao savetodavno mišljenje o Kosovu i Metohiji, istakao je da je to mišljenje zadržalo diskusiju o Kosovu u Savetu bezbednosti UN, a nije ga odatle izbacilo, kako tvrdi aktuelna vlast.

„Da nije tako, ne bi Rusija i dalje imala veto kada je reč o konačnom statusu pokrajine“, dodao je Jeremić.

Jeremić je rekao i da je situacija u Crnoj Gori pred nedeljne izbore „blizu tačke ključanja“ i da se boji da se takvo stanje neće stišati u nedelju, kada „dođe do problema priznavanja rezultata i svega što bi potom moglo da usledi“.

„Srbija je svojim diplomatskim angažovanjem sa evropskim partnerima trebalo da učini to da EU ima daleko ozbiljniju posmatračku misiju na izborima (u Crnoj Gori) nego što je ima. To je, naravno, izuzetno teško za vlast koja ima nizak kredibilitet po pitanju fer i poštenih izbora kao što ga ima vlast u Beogradu“, rekao je Jeremić.

Upitan šta bi da je na vlasti drugačije radio po pitanju odnosa sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom, Jeremić je odgovorio da bi mu to bio jedan od najvažnijih prioriteta „sa iskrenim angažovanjem po pitanjima spajanja a ne razdvajanja“.

„Odnosi BiH i Srbije su daleko od normalnih, stabilnih i konstruktivnih. Ima mnogo stvari koje su nerazrešene i koje ostaju kao teg o vratu svima, a nasleđe su ratova devedesetih“, rekao je Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare