Ana Brnabić i novac Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Kad neko živi u vili Jovanke Broz, u čije je renoviranje po nekim procenama uloženo od nekoliko stotina hiljada do par miliona evra, ne plaća kiriju i račune i ne strahuje da će mu isljučiti struju, od njega se može očekivati i da kaže da mu je plata od 40.000 dinara dovoljna za svega nekoliko dana. Problem je kad je ta osoba premijer države u kojoj veliki broj, ako ne i većina građana živi od minimalca. Objašnjenje leži u tome, ocenjuje za Nova.rs profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, što Brnabić ne živi od svoje plate, već od nekih drugih prihoda. Stoga i može da nosi odela u vrednosti od nekoliko hiljada evra, dok drži lekcije građanima Srbije o štednji, recimo, ili o zavrtanju sijalica...

Premijerka je, naime, bila gošća Blic TV gde je između ostalog govorila i o inflaciji u Srbiji.

„Mi se trudimo i uspevamo da rast plata i dalje bude procentualno viši od inflacije, tako da mi imamo realni rast plata“, rekla je Brnabić.

Na konstataciju novinarke da je minimalac povećan na 40.000 dinara, ali da to nije dovoljno za život, Brnabićka se složila sa tim, ali je napomenula da je „minimalac pre samo 11 godina bio 150, a danas oko 350 evra“.

Foto: A.K./ATAImages

Zatim je premijerki postavljeno pitanje koliko dugo može da živi sa 40.000 dinara.

Odgovorila je:

„Nekoliko dana, pretpostavljam“.

I sa te tri reči objasnila celu situaciju u zemlji.

Pročitajte još...

Ukratko ona izgleda ovako:

Većina građana Srbije, nažalost, živi od minimalca. Od tih 40.000 dinara plaća račune i hranu, za garderobu retko ostane. Većina građana Srbije tih 40.000 dinara uspeva da „razvuče“ na ceo mesec.

Istovremeno, premijerki je to dovoljno za svega nekoliko dana. To „nekoliko“ uglavnom znači četiri, eventualno pet dana. To bi značilo da joj je za ceo mesec potrebno oko 250.000 u najboljem slučaju. Ona radi za 128.000, bar tako piše na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Dakle plata joj je duplo manja nego što su joj prohtevi.

Tu, međutim, treba napomenuti jednu „olakšavajuću oklonost“ po premijerku – Ana Brnabić živi u vili Jovanke Broz, te ne plaća ni zakup vile, ni komunalije. Treba napomenuti i da je za potrebe premijerke ta rezidencija nedavno u potpunosti renovirana.

Koliko je to koštalo građane Srbije?

Ne znamo, možemo samo da nagađamo.

Mediji su spekulisali da je za njenu rekonstrukciju potrošeno najviše 420.000, međutim, direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić ranije je izjavio da je za kompletnu rekonstrukciju tog objekta potrebno oko 2,5 miliona evra.

Pravu cenu građani, verovatno, nikada neće saznati. Kao ni da li Brnabić, zaista, odvrće sijalice u Jovankinoj vili, što je nedavno preporučivala građanima kao meru štednje.

Komentarišući to što je premijerki minimalac dovoljan za nekoliko dana života, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović za Nova.rs kaže je Brnabić u poziciji da „može da lupa koliko god hoće, jer ne zavisi od volje građana, već od volje Aleksandra Vučića.

Foto:Nemanja Jovanović

„Ta osoba dobija mnogo puta više od tih 128.000 dinara, koliko piše da joj je plata. Pa bilo koje odelo ili košulja koje ona nosi nisu ispod 1.000 evra. To se za tu njenu platu ne može kupiti. Oni ne žive od tih plata i nisu ni seli na ta mesta zbog tih plata, nego zbog nekih drugih prihoda i zbog moći“, kaže Popović i dodaje:

„Ana Brnabić služi da obavi sve ono što joj zadaju. Da premijerka zavisi od volje građana Srbije ona bi možda i uključila mozak kad priča, ali pošto ne zavisi od građana nego isključivo od volje Aleksandra Vučića ona može ovako da lupa do mile volje. Tako da rečima dotične osobe ne treba pridavati pažnju, samo da joj poželimo još lepih odela od dve, tri hiljade evra“, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: Snimak okršaja LGBT aktivista sa Anom Brnabić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare