Foto: A.K./ATAImages, Shutterstock

Inflacija u Srbiji će trajati dok traje u svetu, a pre svega u Evropi, rekla je večeras mandatarka nove Vlade Srbije Ana Brnabić. "Mi se trudimo i uspevamo da rast plata i dalje bude procentualno viši od inflacije, tako da mi imamo realni rast plata", dodala je ona.

Na konstataciju novinarke da je minimalac povećan na 40.000 dinara, ali da to nije dovoljno za život, Brnabićka se složila sa tim, ali je napomenula da je „minimalac je pre samo 11 godina bio 150 evra, a danas se približava 350 evra“.

Upitana koliko dugo može da živi sa 40.000 dinara, Brnabićka je rekla: „Nekoliko dana, pretpostavljam“.

Dodala je da prosečna neto zarada u Srbiji takođe kontinuirano raste.

„Mi često pričamo o minimalcu, dok ne pričamo o prosečnoj neto zaradi. Tako da se borimo i ja se opet nadam da ćemo imati još bolje rezultate. Ono što je nama cilj je da 2026. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra, mislim da je realno“, navela je Brnabić za Blic TV.

Govoreći o grejnoj sezoni, ona je rekla da će početi na vreme, da svakodnevno gledaju vremensku prognozu, kakva će biti ova zima i kakav je oktobar.

„Deluje da će oktobar biti nešto topliji nego što je standard za oktobar, što je dobro, ali mi ćemo krenuti sa toplim probama. Ali nam je svaki dan važan i svaka ušteda je važna zato što će to značiti više para za neke nove projekte koji nisu u oblasti energetike. Ali je važno, verujte da svaka ozbiljna država i državnici u ovom trenutku gledaju vremensku prognozu. Mi planiramo rezerve do kraja grejne sezone, do kraja zime, praktično planiramo zaključno sa krajem marta. Mi smo za svaki slučaj nabavili još energenata da imamo u rezervama i za lokalne samouprave, ako negde nešto iskoči“, objasnila je mandatarka nove vlade.

Brnabić je dodala da nadležni daju sve od sebe da ne bude nestašica, kao i da ne bude restrikcija struje.

„Dajemo sve od sebe da ne bude restrikcija struje i zaista se ozbiljno pripremamo za to, što uključuje naravno i mere štednje. Mi smo odlučili da naše građane finansijski nagradimo za štednju, dakle ono što kreće sad od 1. oktobra. Uveli smo posebne mere za državne objekte, videli ste da su ukinuli i i ovu dekorativnu rasvetu“, podsetila je ona.

****

BONUS VIDEO: Mihajlović: Štednja nije zbog restrikcija, već da damo manje novca za uvoz

.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare