Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je, na konferenciji za novinare, dokument na kome, kako navodi, stoji da je 24. maja 2012, na predlog tadašnjeg ministarstva ekonomije, Vlada Srbije donela zaključak - da je saglasna sa tim ministarstvom da se izvozi oružje za potrebe državnih organa Republike Jermenije. Zaključak je, kaže, potpisao tadašnji premijer Mirko Cvetković. Drugo nije komentarisao - na primer, detalje ko izvozi, o čemu su pisali mediji.

„Dakle, to (zaključak) je izdala vlada Borisa Tadića koji je mene napao za to, a koji, dok je bio premijer, ništa od toga nije prihvatio i sve do 2017. imali ste 0 izvoz za to područje“, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ...

Kriv sam i kad nestane struje i kad padne grad, što ne bi bio kriv i za dokumente koje potpisuje Mirko Cvetković, dodao je. Vučić je rekao da su „oni rekli kako rušimo odnose sa Azerbejdžanom a mi ih i dalje imamo, fantastične odnose“, podsećajući na poslove koje firme iz te zemlje rade u Srbiji.

Vučić je preneo da je sa ambasadorom Azerbejdžana pričao o tome da predsednik te države poseti Srbiju, dodajući da Srbija takođe ima prijateljske odnose s Jermenijom. „Naš posao je da imamo dobre odnose sa njima“, naveo je. Govoreći o kupovini oružja, kaže da „Srbija kupuje oružje koje joj je potrebno“.

Boris Tadić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Podsetimo, dokumenti do kojih je došao NIN pokazuju da je firma „Vektura trans“, koja je pod kontrolom Slobodana Tešića, koji je, prema pisanju nedeljnika, jedan od finansijera Srpske napredne stranke – izvozila velike količine oružja iz fabrika „Krušik“ iz Valjeva, „Prva petoletka“ iz Trstenika i „Zastava oružje“ iz Kragujevca u Jermeniju, koja je u sukobu sa Azerbejdžanom oko oblasti Nagorno Karabah.

Za izvoz oružja u Jermeniju od 2017. godine izdato je 19 dozvola, a izvoz je omogućen firmama „Vektura trans“, „Partizan tech“ i „Zastava oružje“, potvrdio je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u saopštenju.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je nadležni ministar (Rasim Ljajić) tom prilikom „potvrdio dve skandalozne činjenice“. Tepić je navela da u te skandalozne činjenice spada potvrda da je „u ime Srbije odobravao izvoz oružja u Jermeniju od 2017. godine uprkos embargu OSCE/OEBS na izvoz oružja u tu zemlju, kao i da je od 19 dozvola, čak 18 potpisao za firme Slobodana Tešića ‘Partizan tech’ i ‘Vectura trans’, koji je finansijer Srpske napredne stranke (SNS) i omiljeni Vučićev trgovac oružjem“.

Ove detalje na današnjoj konferenciji za novinare predsednik nije komentarisao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare