Foto: Michael Brochstein / ddp USA / Profimedia

Odgovarajući na kritike bivšeg šefa države Srbije Borisa Tadića u vezi izvoza oružja u Jermeniju i narušavanjem odnosa sa Azerbejdžanom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima odlične odnose sa obe države.

Da podsetimo, nedavno je azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo protestnu notu Srbiji, kada je otkriveno da je srpsko oružje prodato Jermeniji, koja ga je iskoristila u napadu na vojnike Azerbejdžana. Oružje je u Jermeniju izvezla privatna firma preprodavca oružja Slobodana Tešića, za kojeg se veruje da je jedan od finansijera SNS, a uz čije se ime već vezuje nekoliko afera sa prodajom oružja.

Jermenija zvanično nije pod sankcijama i prodaja oružja ovoj zemlji je legalna, međutim, ovim su narušeni više nego prijateljski odnosi sa Azerbejdžanom, čija je podrška Srbiji u vezi Kosova izuzetno važna.

Tim povodom, Tadić je ranije danas rekao da je on za vreme svog mandata uspostavio strateško partnerstvo sa Azerbejdžanom, a da je trgovac oružjem Slobodan Tešić potpisivao ugovore u vrednosti od 20 miliona evra za izvoz naoružanja u njima neprijateljsku Jermeniju.

„Politička, švercerska mafija, trguje oružjem i preuzima kontrolu čitavog ekonomskog sistema Srbije“, rekao je Tadić.

Uzvraćajući na ove optužbe, Vučić je rekao:

„Desetostruko oružja više izvozimo Azarbejdžanu, nego Jermeniji. Šta hoćete da radimo sa namenskom, hoćete da sve ljude otpustimo, da ne izvozimo oružje. Ja mislim da je ovo bila pogrešna odluka, koja treba da se preispita u budućnosti, ali principijelno pitam: kome da izvozimo oružje““, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva SNS.

Na Tadićeve izjave o kriminalu i korupciji, Vučić je novinare pozvao da provere kada je uhapšen Darko Šarić, koji je danas osuđen za pranje novca, a kada je Tadić bio na vlasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare