Foto: Boris Pejović/Vijesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na gostovanju za TV Vijesti rekao da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bio važna i velika ličnost za Crnu Goru i za srpski narod, te da je došao da izrazi žaljenje zbog smrti Amfilohija i dodao "da je njegov poslednji susret sa mitropolitom bio odličan".

Vučić je rekao da nije sujetan, te da se sastajao više puta sa Amfilohijem i nakon kritika na njegov račun.

Dodao je da je njegov poslednji susret sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem bio odličan.

„Prilikom naših susreta rekao mi je da razume sa kakvim problemima se susrećem kao predsednik Srbije, i ja sam želeo da pokažem poštovanje takvom čoveku i da mu odam priznanje“, rekao je predsednik Srbije.

On je izjavio saučešće patrijarhu Irineju i vernicima u Crnoj Gori.

Dalje je naveo da na optužbe o izdaji najbolje odgovara to što je 18 država, otkada, je preuzeo vlast povuklo priznanje Kosova. Takođe, rekao je da je Srbija prva po stopi rasta u Evropi.

O vladi u Crnoj Gori

Navodi da ne želi da se meša u formiranje vlade u Crnoj Gori i da on „nije američka ambasadorka da određuje ko treba, a ko ne treba da bude u vladi“.

„Nemam nikakve ambicije. Ne želim da kontrolišem ni Krivokapića, ni Mandića, ni Kneževića“, dodao je Vučić.

Vučić je objasnio da je posetio porodičnu kuću Andrije Mandića i da se nije saglasio sa liderima Demokratskog fronta. Naveo je da smatra da se Krivokapić informisao iz tabloida oko projekta Beograd na vodi, ali da je to prevazišao. Za zajedničku fotografiju sa Đukanovićem i Mohamedom Dahlanom kaže da ne dokazuje ništa.

Predsednik Srbije dalje je naveo da ga optužuju oba politička pola u Crnoj Gori, te poštuje nezavisnost Crne Gore.

„Kad god pitam za neki dokaz i u Crnoj Gori i Srbiji, tih dokaza nema. Ja se ne bavim biznisom, ja nisam milioner, ja nisam opljačkao i uništio. Naslušao sam se priča da sam bezbožnik, to govore oni što su opljačkali 600 miliona evra od građana Srbije“, tvrdi Vučić.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV

„Kratko smo se videli. Rekli su mi da su pristali na ekspertsku vladu. Mene uopšte ne slušaju, ja se sa tim ne bih saglasio. Nikada se ne bih saglasio sa manjinskom podrškom vladi“, tvrdi Vučić.

Vučić je kazao da će sarađivati sa Zdravkom Krivokapićem i da će poštovati predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.  Istakao je da su besmislene optužbe koje je iznosio Krivokapić i njegovi savetnici.

Predsednik Srbije je rekao da nema ambiciju da kontroliše ni Krivokapića ni Demokratski front, a da ne bi govorio o bliskosti sa Đukanovićem i da su jedan drugom otvoreno govorili različite stavove o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Najviše medija u Srbiji protiv mene“

„Sa ponosom sam dao veliki novac za građane Srbije u Crnoj i ponovo bih isto učinio, ali sam isto tako dao novac za Crnogorce u Malom Iđošu“, rekao je Vučić i dodao da nikad u istoriji Srbije nije bilo toliko medija koji su protiv predsednika.

„Tajkuni su napravili N1, NovaS, NewsMaxAdria. Mislim da imamo bande mafijaša koje treba zajedno da pohapse crnogorska i srpska policija“, nastavio je Vučić i dodao da je spreman na otvaranje novih fabrika na severu Crne Gore.

„Spreman sam da razgovaram o izgradnji fabrika i proizvodnih kapaciteta na severu Crne Gore, sa predsednikom Đukanovićem ali i budućim premijerom Zdravkom Krivokapićem“, rekao je Vučić i istakao da se nada da će buduća vlada Crne Gore ući u inicijativu mini-Šengen.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV

Na pitanje da li sebe vidi kao predsednika svih Srba, on je odgovorio:

„Srbin sam rodom ali ne mislim da sam zato bolji od bilo kog Albanca ili Bošnjaka, ili bilo koga drugog. Koncentrisan sam na Srbiju. Ako pogledate kakav položaj imaju Albanci u Severnoj Makedoniji, a procentualno ih je manje nego Srba u Crnoj Gori, onda shvatate zašto sam tako strastveno ušao u tu inicijativu mini-Šengen“, rekao je Vučić.

Voditelj je na kraju pitao da li će se obratiti na sahrani Amfilohiju, na šta je Vučić rekao da ne zna, ali da će govoriti kao predsednik Srbije ako se to desi.

Podsetimo, Vučić do sada nije dolazio u zvaničnu posetu Crnoj Gori, a danas ranije najavio je da će prisustvovati sahrani mitropolita Amfilohija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare