Foto printscreen N1

Mitropolit Amfilohije bio je kompleksna ličnost koja nikada nije mogla izazvati ravnodušnost, u Crnoj Gori odigrao je neverovatnu ulogu u poslednjih 30 godina, rekla je Milka Tadić Mijović, predsednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore. Ranko Pivljanin, urednik portala Nova.rs kaže da će njegov naslednik na mestu mitropolita crnogorsko-primorskog imati pretežak zadatak.

„Pre njega Mitropolija crnogorsko-primorska je bila organizacija sa malim brojem sveštenika i ne tako snažnim uticajem, dolaskom Amfilohija to se neverovatno menja i danas je SPC jedna od najuticajnijih institucija u zemlji, prvi put je i uzdrmala vlast Mila Đukanovića“, dodala je Tadić Mijović za N1.

Pivljanin je rekao da je Amfilohije bio neponovljiva ličnost, te da će ko god da ga nasledi imati pretežak zadatak, a neće imati „tu njegovu iskonsku snagu da izađe na kraj i sa ovim i sa onim i da prima udarce“.

„Mitropolit Amfilohije primer je onoga što bismo nazvali – čovek koji menja stvari, primer je da jedan pojedinac može mnogo toga da uradi, jer je bio takav kakav je bio, ne samo da nije od juče ni po znanju ni stavu ni odnosu koji je gradio sa narodom, bio samosvojna ličnost, potpuno kompletna ličnost“, kaže Ranko Pivljanin.

Prema njegovim rečima, Amfilohije je trajao i opstajao u najboljoj tradiciji svetaca.

Foto: N1; Milka Tadić Mijović

Tadić Mijović je navela da je on u 30 godina u Crnoj Gori izazivao različita osećanja, da je bilo izjava koje su veoma ljutile jedan deo Crnogoraca i koje su nacionane manjine doživljavale na način koji nije bio dobar.

„Bilo je perioda u kojima je bilo, oko rata u Bosni, teških dana devedesetih, u kojima je bilo velikog neslaganja između Amfilohija Radovića i antiratne Crne Gore. Oštrih izjava kada je upitanju crnogorska nacija i država, ali sve je to ovih dana zaboravljeno jer je u svim kritičnim momentima, i pored oštrih sukobljavanja, jako teških reči mitropolita, čini se da je u svim kritičnim momentima i pored oštrog jezika dolazilo do pomirenja“, kazala je.

Kako je ocenila, u Crnoj Gori njegova smrt se odvoja u jednom dramatičnom momentu za tu zemlju.

„Upravo smo i zahvaljujući ulozi Crkve prvi put smenili na izborima vlast, još nema vlade, dosta je sporenja, međutim baš je juče, na taj dan, došlo do nekog sporazuma između tih raznorodnih partnera u pobedničkoj koaliciji“, kaže ona i dodaje da su svesni da je ovo neki moment koji će se sigurno pamtiti.

Pivljanin je rekao da se nada se da će njegova smrt podstaći političke činioce da se preispitaju i da zemlju urede na najbolji način.

Tadić je dodala i da je Amfilohije Radović u sebi možda sadržavao dosta kontroverzi koje nose Crnu Goru.

„Crna Gora je mala, ali jako kompleksna, i jedino ujedinjeni u tim različitostima možemo napraviti bolje društvo. Crkva jeste važan segmet u Crnoj Gori, ali svi slojevi su podjednako bitni. I sama ova koalicija je velika nada za Crnu Goru jer bi mogla da ima tu ujediniteljsku ulogu, to je možda poruka koju bismo mogli da imamo nakon ovih teških decenija koje smo prošli“, istakla je.

Ona je izrazila nadu da će većina aktera sada ići ka smirivanju.

„Nadam se da će biti sve manje razloga da se sporimo“, dodala je.

Tadić je rekla i da će biti zanimljivo ko će zameniti Amfilohija i kako će se to odraziti na odnose u Crnoj Gori i sa drugim državama, dok je Pivljanin ocenio da u idealnom „fotorobotu“ tog budućeg mitropolita, trebalo bi da bude dve trećine Amfilohija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar