Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Sohn, Goran Srdanov/Nova.rs

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, sastao se sa gradonačelnikom Banjaluke, Draškom Stanivukovićem, što je ujedno i prvi zvanični susret nemačkog diplomate sa predstavnicima Srba iz Republike Srpske. Informaciju da će doći do ovog razgovora, prva je objavila “Nova” i to nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kancelara Nemačke, Olafa Šolca.

Tokom Vučićevog boravka u Berlinu, tema razgovora bila je usklađivanje srpske spoljne politike sa Evropskom unijom, ali i situacija u Bosni i Hercegovini.

“BiH je bila ozbiljna tema. Od Vučića se očekuje da ‘stavi Dodika pod kontrolu’, koji je percipiran kao ruski čovek u regionu i produžena ruka Moskve. Nemačka očekuje da se normalizuje situacija u Bosni i Hercegovini i da se srpski predstavnici vrate u institucije”, rekao je izvor našeg lista.

Problem je, podsetio je naš sagovornik, nastao zbog toga što Srbi u BiH ne priznaju Nemca, Kristijana Šmita za Visokog predstavnika međunarodne zajednice. Tada je izvor “Nove” iz diplomatskih krugova i najavio da je Vučić obećao da će uticati na predstavnike Srba u BiH da se sastanu sa Šmitom.

Pročitajte još...

“Očekuje se da Vučić u narednom periodu zamoli političare iz BiH, koji su mu bliski, da se sretnu sa Kristijanom Šmitom. Na taj način on će poslati signal Berlinu da je spreman da promeni situaciju”, poručio je naš sagovornik.

To se u međuvremenu i dogodilo. Kristijan Šmit se sastao sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, što je ujedno i bio njegov prvi zvanični sastanak sa jednim predstavnikom Srba u BiH.

Nakon sastanka, Stanivuković i Šmit su prošetali Banjalukom, a kako je prenela televizija BN, zadržali su se i kod spomenika 12 banjalučkih beba, koje su stradale zbog nedostatka kiseonika tokom rata u BiH.

Banjalučke Nezavisne prenose Stanovukovićevu izjavu posle sastanka:

„Gospodina Šmita upoznao sam sa strahotama koje smo kao narod prošli, zajedno smo posjetili i Spomenik ‘Život’, koji svedoči o tragičnoj smrti 12 banjalučkih beba. Obišli smo lokaciju budućeg Centralnog gradskog spomen-obeležja palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i Hram Hrista Spasitelja.“

On je istakao da je sa Šmitom najviše razgovarao o budućnosti – o projektima, ekonomiji i novim radnim mestima, kao i o borbi protiv kriminala i korupcije. Razgovarano je i o tome da nove mlade generacije mogu da donesu novu energiju i kreiraju nove politike, kao i da pokažu da se na ovim prostorima može živeti bolje.

Do sastanka sa Stanivukovićem, do kog je došlo nakon sastanka Vučića i Šolca, srpski predstavnici su bojkotovali Šmita. Oni nisu priznavali Šmita za visokog predstavnika u BiH, a kao razlog je navedeno to što nije imenovan u Savetu bezbednosti.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako su nemački novinari iznervirali Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare