Aleksandar Vuči i Olaf Šolc
Aleksandar Vuči i Olaf Šolc Foto: WOLFGANG KUMM / AFP / Profimedia

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, održao je niz sastanaka sa predstavnicima Nemačke na kojima je, kako saznaje “Nova”, zvanični Berlin tražio da se naša država uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije i da Beograd utiče na Milorada Dodika kako bi se okončala politička kriza u BiH.

Kako saznaje dnevni list “Nova” iz diplomatskih izvora, tokom sastanka šefa srpske države sa predstavnicima nemačkih vlasti, dobar deo vremena posvećen je razgovoru o usklađivanju Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije, ali se praktično sve svelo na razmenu informacija.

Pročitajte još...

“Nemačka strana je jasno prenela Vučiću svoj stav i činjenicu da je nemoguće voditi spoljnu politiku po principu ‘sedenja na dve stolice’. Naglašeno da se od Srbije, zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku”, navodi naš sagovornik, uz napomenu da je predsednik Srbije naveo da je razumeo poruku.

“Rekao je da shvata stav Nemačke i da je Srbija u veoma teškoj međunarodnoj poziciji. Ono što ohrabruje je to što je naglasio da je Srbija na evropskom putu i da je to nesumnjivo spoljnopolitički priroritet zemlje. Nije se razgovaralo o konkretnim odlukama, niti je Berlin zahtevao od Beograda da preduzima hitno neke korake, ali jeste predočen značaj saradnje Srbije sa EU i konkretno Srbije s Nemačkom”, kaže sagovornik “Nove”.

Na pitanje šta konkretno predočeno, izvor našeg lista dodaje je Vučiću signalizirano, a i da je sam bio svestan i pre sastanka, da je Nemačka država koja najviše ulaže u Srbiju.

“Te investicije se sponzorišu i sa nivoa Vlade Nemačke i zapošljavaju ogroman broj ljudi. Ukoliko bi Srbija odabrala pogrešnu stranu, veliko bi pitanje bilo šta bi se desilo s investicijama koje su već realizovane i sa onima koje bi tek trebalo da se realizuju. Vučić je to vrlo dobro razumeo”, navodi naš sagovornik.

Da je pitanje nemačkih investicija važno za Srbiju, potvrdio je i sam Vučić koji se, nakon brojnih sastanaka, obratio naciji.

„Trgovinska razmena sa EU je 60,2 odsto,, odnosno 30,8 milijardi ukupno. Sa jednom zemljom prelazimo 13 procenata ukupne robne razmene, a to je Nemačka. Gotovo 300.000 ljudi je zaposleno u kompanijama ili centrima koji pripadaju članovima EU. Najveći deo investicija dolazi iz EU, prošle godine 1,84 milijarde evra na godišnjem nivou, što je više nego što su imale mnoge zemlje iz EU koje se graniče sa Srbijom“, rekao je Vučić.

Podsetimo, Vučić se u kratkom periodu sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, ministarkom spoljnih poslova Nemačke, Analenom Berbok, dok se u Beogradu video sa ministarkom odbrane, Kristinom Lambreht.

Bosna i Hercegovina važna tema razgovora

Pored razgovora o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom i Kosova, među ključnim temama sastanka Aleksandra Vučića sa predstavnicima Nemačke vlasti bila je Bosna i Hercegovina.

“BiH je bila ozbiljna tema. Od Vučića se očekuje da ‘stavi Dodika pod kontrolu’, koji je percipiran kao ruski čovek u regionu i produžena ruka Moskve. Nemačka očekuje da se normalizuje situacija u Bosni i Hercegovini i da se srpski predstavnici vrate u institucije”, navodi naš sagovornik.

Problem je, podseća naš sagovornik, nastao zbog toga što Srbi u BiH ne priznaju Nemca, Kristijana Šmita za Visokog predstavnika međunarodne zajednice.

“Očekuje se da Vučić u narednom periodu zamoli političare iz BiH, koji su mu bliski, da se sretnu sa Kristijanom Šmitom. Na taj način on će poslati signal Berlinu da je spreman da promeni situaciju”, naglašava izvor “Nove”.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je izgledala Vučićeva poseta Berlinu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare