Sastanak Aleksandra Vučića i Analene Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zbog odbijanja Srbije da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije, najmoćnija država te zajednice, Nemačka, zaoštrila je svoj odnos prema našoj zemlji. Poslednji sastanci šefa srpske države, Aleksandra Vučića, sa predstavnicima nemačke diplomatije protekli su u veoma napetoj atmosferi, a kako saznaje dnevni list “Nova”, sagovornici iz Berlina insistirali su na obrazloženju zbog čega Srbija još uvek odbija da uvede sankcije Rusiji.

Predsednik Srbije sastao se 05. maja sa šeficom nemačke diplomatije, Analenom Berbok, sa kojom je razgovarao o međunarodnoj poziciji naše zemlje i odnosu prema napadu Rusije na Ukrajinu.

Kako saznajemo, sastanak se dogodio u hotelu u Berlinu, u kom je Vučić odseo i u momentima je bio veoma neprijatan, imajući u vidu da je, kako navode naši sagovornici, Berbok insistirala na tome da se Srbija jasno opredeli.

Aleksandar Vučić i Analena Berbok Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

“Sastanak nije bio u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, ali to nije neuobičajeno. Analena Berbok je bila prilično oštra i u jednom trenutku je od Vučića zatraženo da kaže koje je sad obrazloženje za to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji”, navodi naš izvor iz diplomatskih krugova i dodaje da je Vučić objasnio da je država koju predstavlja u specifičnoj poziciji.

Pročitajte još....

“Pozivao se na istorijske okolnosti i iskustvo Srbije sa sankcijama. Kao ključni razlog je pomenuo energetsku zavisnost od Rusije i to što Naftnu industriju Srbije većinski drže Rusi. Istina je da on na kraju nije obećao da će bilo šta uraditi po tom pitanju. Međutim, Nemci su stavili do znanja srpskoj strani da im je dosta da slušaju obrazloženja i deklarativne poruke da je Srbija na evropskom putu”, navodi naš sagovornik.

Zaracin došao pet dana kasnije sa istim pitanjem

Pitanje koje je Vučiću postavljeno tokom razgovora sa Berbok, pet dana kasnije, 10. maja, na sastanku u Beogradu, ponovio je i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Zaracin. Vučiću je, kako navode naši sagovornici, preneto da da zvanični Berlin ne vidi opravdanje za neusklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU.

Izvor “Nove” je podsetio i na izjavu ministra spoljnih poslova, Nikole Selakovića, koji je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da dve države pomažu Kosovu da uđe u Savet Evrope, ali bez objašnjenja koje su to dve zemlje.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

“Jedna od njih je upravo Nemačka. Podrška Kosovu u Savetu Evrope je odgovor na nekooperativnost Srbije. Nemačka ne može da toleriše da država kandidat za članstvo u EU odbija da bude uz tu zajednicu u ovakvim okolnostima”, rekao je izvor “Nove”.

Koji je sad stav Srbije o sankcijama Rusiji

Prema saznanjima “Nove”, na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, održanoj nakon sastanaka sa nemačkim zvaničnicima,doneta je odluka da se nastavi sa diplomatskom kampanjom povlačenja priznanja Kosova i naglašeno je da nema promene stava Srbije po pitanju sankcija Rusiji.

Odluka je da se, po tom pitanju, ostane na istom zaključku koji je donet na prethodnoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u februaru ove godine. Tada je Vučić saopštio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji iako to traži Evropska unija.

Vučić: Nemci odmah “uzeli sekiru”

Nakon što su prištinske vlasti prošlog četvrtka zvanično podnele zahtev za članstvo u Savetu Evrope, nemački izaslanik Manuel Zaracin je izjavio da je „Kosovo u srcu Evrope“ i da mu je mesto u Savetu Evrope, kao i da je stav Nemačke o tom pitanju „jasan“.

Aleksandar Vuči i Olaf Šolc
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Sohn

Osvrnuvši se na ovu izjavu, ali i na saopštenje sedam najmoćnijih država sveta G7, u kom je Srbija pozvana da ne okleva sa uvođenjem sankcija Rusiji, Vučić je rekao se pritisak na našu državu iz dana u dan povećava i da je reč o “politici bez principa”

„U toj politici se Amerikanci ponašaju više fer nego Nemci, bar neće da koriste ‘sekiru odmah’. Rekao bih da su pojedini zapadni predstavnici po tom pitanju veoma drski, bezobrazni i bezobzirni. Oni kažu da nikad neće prihvatiti promenu granica za nijedan pedalj Ukrajine, ali zato hoće da učestvuju u narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije. Pritisak na Srbiju se povećava. Hoće da nas nateraju da priznamo Kosovo, jer sve dok se to ne desi Putin će moći da koristi argument kosovskog presedana. Ni sa strane Zapada, a ni kod Rusa, ne postoji nikakvog principa. Jedino se Srbija drži principa koji se tiče Međunarodnog prava“, naveo je on.

BONUS VIDEO: Pogledajte koje pitanje nemačkih novinara je iznerviralo Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare