Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

Kad je predizborna kampanja u toku, iako bi se mnogi saglasili da ona i ne prestaje, u Srbiji nema krize. Tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić novac deli šakom i kapom. Prema našoj računici, samo u poslednjih mesec dana "unapred" je potrošio najmanje pola milijarde evra.

Spisak Vučićevih obećanja koje deli svaki dan po gradovima u Srbiji sve je duži. I sve teži. U milionima evra. Obećava nove puteve, fabrike, radna mesta, kanalizaciju, renoviranje škola i manastira, opremu za domove zdravlja… Predsednik je juče u Užicu najavio da će do oktobra početi izgradnja 25 do 30 miliona evra vredne obilaznice, kao i da se planira put ka Kadinjači i Bajinoj Bašti čija je cena 50 miliona evra. Obećao je i 80 miliona evra za Zdravstveni centar u Užicu, kao i povećanje plata zdravstvenim radnicima najkasnije do 1. januara.

Leteći milioni

U Vladičinom Hanu najavio je da će se uskoro raditi fekalna i kišna kanalizacija u vrednosti od 20 miliona evra, a obećao je i petlju na auto-putu između Vladičinog Hana i Vranjske Banje. Tokom posete Kragujevcu predsednik Srbije je rekao da se završava kompletan projekat izgradnje Kliničkog centra u vrednosti od 35 miliona evra, koliko vredi samo građevinski deo.

„Ukupno sa opremanjem uložićemo 45 do 50 miliona“, rekao je Vučić.

Ajde, brčkaj se…
Dok je obilazio Đerdap Vučić je praktično pokazao kako se završavaju poslovi u Srbiji. Pred budnim okom kamere pozvao je telefonom ministra finansija Sinišu Malog
i pitao ga za devet miliona za put, ako zafali..

“Halo… Izvini što te ometamo, nego samo jedan dogovor. Ako nam zafali devet miliona evra za „Golubac-Milanovac“, imamo li da nađemo… pre kraja godine? Ajde, hvala, ajde, brčkaj se…“, rekao je predsednik u razgovoru sa ministrom. Potom se okrenuo ka publici: „Završeno „Golubac-Milanovac“, rekao je predsednik.
Usledio je aplauz.

Nije zaboravio ni stadione, ovog puta “Čika Dača“.

„Biće to velelepan stadion, kakav Kragujevac i Šumadija zaslužuju, za oko 20.000 ljudi, po najvišim evropskim standardima, da mogu najbolje evropske utakmice da igraju. Biće prava lepotica od stadiona“, rekao je Vučić.

Podsetio je i na projekat obilaznice oko Kragujevca, što će vredeti oko 155 do 160 miliona evra.

„Rešavaćemo problem „Zastava oružja“. Gradićemo kanalizaciju koja je najskuplja u Kragujevcu, i kišnu i fekalnu. To će biti drugi grad, ljudi će da dobiju nešto što su
čekali 70 godina, završićemo za dve, tri, četiri godine“, obećao je predsednik.

Kanalizacija kao adut

U Kniću je rekao da su predstavnici lokalne vlasti tražili sredstva za projekte, vodovod i puteve od čak 30 miliona evra, najavio je ulaganje ogromnog novca u izgradnju velelepne sportske hale, vredne oko 5,3 miliona evra, ali i 147 miliona dinara za vodovod. U Despotovcu je Vučić rekao da će za 15 do 20 dana početi radovi na putu koji će spojiti Sisevac i Grzu, u dužini od 18,5 kilometara. Obećao je i da će država pomoći Paraćinu da reši problem dugova, kao i da će dovesti u tu opštinu jednog velikog
investitora.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Posetio je predsednik i manastir Manasiju i najavio da će država pomoći izgradnju spoljne trpezarije i priključenje manastira na kanalizaciju. Domu zdravlja obećao je
mamograf.

Urušavanje pravnog sistema

Kako se može videti obećanja se mere stotinama miliona evra. Tu su naravno i aplauzi i opet sve podseća na još jednu turu funkcionerske kampanje. A to je ono što je aktuelna vlast sama zabranila zakonom i ono što se Vučiću zameralo u izveštaju Evropske komisije.

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da je ovo istovremeno i urušavanje pravnog sistema Republike Srbije.

Boban Stojanović, Printscreen/Nova S
Boban Stojanović, Printscreen/Nova S

„On ima nadležnost samo da dodeli orden nekome, nikako da kreira politike, jer je to isključiva nadležnost Vlade. Ali je to deo njegove kampanje koja traje devet godina, kako on lično brine o svemu, čak i pravi okvir u kome izgleda kako on daje svoje lične pare“, rekao je Stojanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare