Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na svečanosti povodom postavljanja kamena temeljca za intermodalni terminal u Batajnici da je taj projekat uslov bez kojeg ne možemo da idemo napred, te da će na tom prostoru raditi značajan broj radnika. On je naveo da je Srbija za taj projekat od EU dobila 13,7 miliona evra, a da je iz našeg budežta izdvojeno 1,8 miliona

„Trebalo je 10 puta da pročitam materijal za pripremu, niko ne zna šta bi trebalo da predstavlja intermodalni terminal. To će Srbiji mnogo da znači, to će biti šira vrsta logističkog centra, gde će moći da se pretovara roba. Biće to neka vrsta suve luke. Samo Beč ima tri ovakva terminala, Nemačka stotinak. Eto koliko je to vredno. Ovo je uslov zbog kojeg ne možemo da idemo napred“, rekao je Vučić.

On se zahvalio zemljama članicama EU, jer su njihovi poreski obveznici izdvojili 13,7 miliona evra.

„Za to nemam šta drugo da kažem. To je ogroman novac i to je ogromna podrška. Država Srbija daje 1,8 miliona evra“, rekao je Vučić i dodao da će to značiti i za Batajnicu, Beograd i celu Srbiju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prisutnima se najpre obratio ambasador EU Sem Fabrici. On je naveo da je Srbija najveći primalac stredstava iz fondova za povezivanje i da je do sada dobila 200 miliona evra pomoći za povezivanje.

„Terminal je deo razvoja prve logističke platforme u Srbiji. Odavde će se vršiti dalja raspodela kontejnerske robe“, rekao je Fabrici.

Terminal u Batajnici biće drumsko-železnički čvor koji ce omoguciti da roba i proizvodi u Srbiju stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije, kao i da se visoki logistički troškovi, uračunati u cene proizvoda, približe evropskom nivou.

Polaganju kamena temeljca prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kompleks intermodalnog terminala i logističkog centra prostiraće se na ukupno 82,5 hektara, na prostranoj zaravni između železničke stanice Batajnica i autoputa E75. Kapacitet intermodalnog terminala biće 80.000 kontejnera.

To će biti ne samo prvi intermodalni terminal u Srbiji, već i Zapadnom Balkanu koji će omogućiti da se smanje logistički troškovi prevoza robe.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Projekat je predviđen kroz realizaciju IPA sredstava (ukupne vrednosti 15,5 miliona evra), dok će se nabavka opreme i tehnička pomoć operateru ukupne vrednosti 2,9 miliona evra finansirati iz budžeta Republike Srbije.

Izvođač je austrijska firma Štrabag, nadzor Eptisa, a projektant konzorcijum „Egis International/City net“.

Rok za izvođenje je 30 meseci od početka radova, računajući i dodatnih 12 meseci za reklamaciju izvedenih radova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare