Aleksandar Vučić predsednik Srbije tokom gostovanja na televiziji Pink Foto:Screenshot/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će od početka avgusta do 31. marta uslediti najtežih osam meseci dosad.

„Do kraja marta, iako ga formalno ne uvodimo, je za nas u državi vanredno stanje“, naveo je Vučić za TV Pink.

On je dodao da je više sati razgovarao sa Anom Brnabić i Sinišom Malim, i istakao da će od početka avgusta do 31. marta biti najtežih osam meseci za Srbiju dosad, u poređenju sa svih prethodnih deset godina.

„Struja je postala problem, nemamo vode nigde. Nema vode u Đerdapu, nema vode na Perućcu, nema vode nigde. Cena struje je danas dostigla rekord na nivou Evrope, iznosi 540 evra po megavat satu, a naši ljudi je plaćaju oko 40 evra, što je 14 puta manje“, rekao je Vučić.

On je ukazao da država svakog dana plaća dva do tri miliona dnevno za kupovinu struje.

Zato smo mi, kako kaže, „preuzeli na državu veći deo toga“.

Napomienuo je da je struja postala problem i leti, „jer imamo mogo bolji životni standard“ pa imamo klima uređaje, a hidrologija „ne radi“ uopšte.

Suša nam, kako je dodao, razara kukuruz koji je posejan na 950.000 hektara.

„Struja postala problem i leti“ 

Kako je dodao, „država ne krvari“ samo za struju, nego i za gas.

„Krvarimo na dnevnom nivou za struju, a gas kupujemo, dodatne količine, koje ne idu redovno po ruskoj ceni, to plaćamo i utiskujemo u Mađarsku. Do sada smo obezbedili 650 miliona evra da bismo kupili 500 miliona kubnih metara“, rekao je Vučić.

On je dodao da u skadištu u Banatskom dvoru imamo gasa za 50 dana, sve i da ne dobijemo nijedan kubni metar preko Balkanskog toka.

Što se tiče struje tu je situacija komplikovanija pa se uvozi ugalj, sa svih strana gde je to moguće.

“Država sve što može u regionu je kupila. Kineski partneri nam pomažu da nabavimo dva miliona tona, to bi nas dobro spasilo”, rekao je Vučić, napominjujući da „nam sve to teško stiže u zemlju“.

Prema njegovim rečima, Srbija će svakako preći na korišćenje energije vetra, sunca, kada izgradimo reverzibilne elektrane, ali ne i pre toga.

“Cela Evropa se vratila na ugalj i nuklearke”, konstatovao je Vučić.

****

BONUS VIDEO: Skuplja struja, koliko je potonuo EPS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare