Dragan Djilas Vladimir Djukanovic i Aleksandar Vucic
Dragan Đilas, Vladimir Đukanović i Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/E-Stock/Dušan Milenković/TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Kandidat za poslanika iz redova Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović već neko vreme poziva predsednika Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa na televizijski duel. Kako kaže, on nema problem što njegov konkurent nije dobro kotiran na opozicionoj listi i spreman je da s njim sučeli stavove na bilo kojoj televiziji. S druge strane sagovornici našeg portala iz SNS navode da ovakav poziv Đukanovića ne bi bio moguć bez odobrenja lidera partije Aleksandra Vučića, koji je ujedno i šef kampanje.

S početkom kampanje i pravila o medijskim nastupima su se promenila, bar kad je reč o ljudima iz SNS. Prema informacijama Nova.rs, javni nastupi članova stranke, a koji se tiču kampanje ili izbora, strogo se kontrolišu i oni prethodno moraju da dobiju odobrenje od šefa stranke. Tako ni Đukanović nije mogao da pozove Đilasa na TV duel bez prethodnog odobrenja Vučića, čoveka koji već 10 godina nije imao duel sa predstavnikom neke opozicione partije.

Pročitajte još...

„Pozivam Dragana Đilasa da skupi hrabrost i da prihvati poziv za televizijski duel kao kolega kandidat za narodnog poslanika. Nema smisla da se krije iza lutkarskog pozorišta koje je istakao kao svoje kandidate“, napisao je Đukanović.

Decenija bežanja „najhrabrijeg čoveka“

Od kad je preuzeo vlast 2012. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao nijedan televizijski duel sa svojim političkim oponentima. Poslednje sučeljavanje pred televizijskim kamerama, Vučić je imao sad već davne 2012. godine, kad je naspram njega bio njegov najveći politički protivnik i tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Uz njih dvojicu, gost emisije „Odluka“ autorke Suzane Trninić bio je i tadašnji koalicioni partner Demokrata u prestonici, lider LDP Čedomir.

Snimak ove emisije svedoči o poslednjem televizijskom duelu u kojem je učestvovao aktuelni šef srpske države. Prethodno je kao opozicionar, što u Srpskoj naprednoj stranci, što kao član Šešeljevih radikala, aktivno i rado učestvovao u televizijskim debatama. Štaviše, dugo je smatran za specijalistu za televizijske duele i za osobu koja ne beži od toga da „počasti“ svoje sagovornike sa ponekom „teškom rečju“.

Sedam godina ranije Vučić je, kao kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika, imao još jedan televizijski duel sa Draganom Đilasom. Pored interesantne činjenice da je ovaj duel održan ispred kamera televizije Pink, ono što je dodatno obeležilo ovaj susret jeste Vučićevo obećanje da će, ukoliko ne dokaže sudski da je Dragan Đilas lopov, napustiti politiku. Deceniju i po kasnije, Vučić nije dokazao da je Đilas lopov, ali je nastavio da se bavi politikom.

I nije samo sa Đilasom Vučić ulazio u televizijske duele. Svojevremeno je, kao generalni sekretar SRS, ušao u verbalni klinč sa Zoranom Ostojićem, nekadašnjim funkcionerom LDP-a, kojem je poručio da „nije ni do kolena Vojislavu Šešelju“.

Naspram Vučića u studiju su sedeli i nekadašnji gradonačelnik Beograda Goran Bogdanović, Vuk Drašković, ali i bivši trener Patizana i nekadašnji član Demokratske stranke Savo Milošević.

Za razliku od ranije prakse, predsednik Srbije danas izbegava duele sa svojim političkim neoistomišljenicima. U to se nije upuštao ni kao prvi potpredsednik Vlade Srbije i premijer, iako je više puta obećavao da će to učiniti. Štaviše, tvrdio je da će on sam pobediti petoricu opozicionara u televizijskom duelu.

Aleksandar Vučić, gost, emisija Intervju
Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Taj susret sa „petoricom“ nije se nikada desio.

Đilas: Nemoguće da je Vučić bio u duelu sa mnom

Komentarišući svojevremeno za Nova.rs to da je on bio poslednji koji je imao televizijski duel sa Vučićem, Đilas je ironično naveo da je nemoguće da se do zaista desilo.

“Nemoguće da je Vučić bio 2012. sa mnom na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, jer je više puta rekao da je opoziciji tada bilo onemogućeno da kažu jednu reč na televizijama. Zaista se ne sećam te emisije, kao nijedne druge u kojoj sam bio sa Vučićem, izuzev one na televiziji Pink (2005. godine), kad je rekao da će se povući iz politike ako se ne dokaže da sam ja lopov. Naravno da je i to obećanje bilo laž”, rekao je on.

BONUS VIDEO: Druga epizoda novog serijala „DecenijAVlasti“ na N1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare