Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obara sve rekorde u pojavljivanju u medijima sa nacionalnom pokrivenošću. Prema istraživanju CRTE, šef srpske države se u martu, mesecu koji traje 31 dan, uživo građanima obraćao čak 29 puta, od kojih su većina uključenja bila “vanredna”. Međutim, uprkos sverpisutnosti u medijima, Vučić već devet godina beži od duela sa opozicijom. Sa političkim oponentima u istom studiju sedeo je poslednji put 2012.

Pročitajte još...

Zamenik izvršnog direktora CRTE, Pavle Dimitrijević, rekao je, gostujući u jutarnjem programu televizije Nova S, da su se predsednikova gostovanja i uključenja uglavnom najavljivana kao vanredna, ali da u realnosti nisu imala takav karakter. 

“Oboren je aposlutni rekord, od oktobra kada smo počeli praćenje. Crta je zabeležila da je Aleksandar Vučić u martu tri puta gostovao u televizijskim emisijama u trajanju od sat do 2,5 sata i da se još 26 puta obraćao uživo putem direktnih uključenja sa različitih skupova koja su proseku trajala po 30 minuta“, naveo je Dimitrijević.

Od kad je preuzeo vlast 2012. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao nijedan televizijski duel sa svojim političkim oponentima. Poslednje sučeljavanje pred televizijskim kamerama, Vučić je imao sad već davne 2012. godine, kad je naspram njega bio njegov najveći politički protivnik i tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Uz njih dvojicu, gost emisije „Odluka“ autorke Suzane Trninić bio je i tadašnji koalicioni partner Demokrata u prestonici, lider LDP Čedomir Jovanović.


Neposredno pred prestoničke izbore, na kojima je kao kandidat SNS za gradonačelnika u maju 2012. godine izgubio od Dragan Đilasa, Aleksandar Vučić se obreo u studiju televizije B92, gde je kao opozicionar sučelio svoje mišljenje sa tadašnjim predstavnikom vlasti – gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Snimak ove emisije svedoči o poslednjem televizijskom duelu u kojem je učestvovao aktuelni šef srpske države. Prethodno je kao opozicionar, što u Srpskoj naprednoj stranci, što kao član Šešeljevih radikala, aktivno i rado učestvovao u televizijskim debatama. Štaviše, dugo je smatran za specijalistu za televizijske duele i za osobu koja ne beži od toga da „počasti“ svoje sagovornike sa ponekom „teškom rečju“.

Sedam godina ranije Vučić je, kao kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika, imao još jedan televizijski duel sa Draganom Đilasom. Pored interesantne činjenice da je ovaj duel održan ispred kamera televizije Pink, ono što je dodatno obeležilo ovaj susret jeste Vučićevo obećanje da će, ukoliko ne dokaže sudski da je Dragan Đilas lopov, napustiti politiku. Deceniju i po kasnije, Vučić nije dokazao da je Đilas lopov, ali je nastavio da se bavi politikom.

I nije samo sa Đilasom Vučić ulazio u televizijske duele. Svojevremeno je, kao generalni sekretar SRS, ušao u verbalni klinč sa Zoranom Ostojićem, nekadašnjim funkcionerom LDP-a, kojem je poručio da „nije ni do kolena Vojislavu Šešelju“.

Naspram Vučića u studiju su sedeli i nekadašnji gradonačelnik Beograda Goran Bogdanović, Vuk Drašković, ali i bivši trener Patizana i nekadašnji član Demokratske stranke Savo Milošević.

Za razliku od ranije prakse, predsednik Srbije danas izbegava duele sa svojim političkim neoistomišljenicima. U to se nije upuštao ni kao prvi potpredsednik Vlade Srbije i premijer, iako je više puta obećavao da će to učiniti. Štaviše, tvrdio je da će on sam pobediti petoricu opozicionara u televizijskom duelu.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/RTS

“Evo sad prihvatam, dovedite ih petoricu i ja ću izaći na kraj sa njima petoricom. Bez ikakvih problema. Dovedite ih svu petoricu ja ću da ih pobedim svu petoricu i to kod vas u studiju. Za razliku od Tadića, ja sam išao u Skupštinu bezbroj puta i sa lakoćom pobeđivao. I sad vam kažem petoricu ih dovedite, pobediću ih petoricu. Samo mi dajte da imam isto vremena koliko ih imaju njih petorica. Da onaj ko vlada ima isto vremena kao opozicija. Njih petoricu dovedite. Sa potpuno različitim stavovima i pobediću ih svih petoricu zajedno. Kao i na izborima, Na izborima sam ih pobedio desetoricu, ne petoricu. Nadvikivali bismo se  suviše sa desetoricom, a petoricu ću sa lakoćom da pobedim. Nemojte da brinete“, poručio je Vučić u septmebru 2017. gostujući na Radio televiziji Srbije.

Taj susret sa „petoricom“ nije se nikada desio.

Parun: Vučić izbegava duele, jer je to dobra kontrola rizika

Stručnjak za komunikacije i politikolog Nikola Parun za Nova.rs kaže da Vučić izbegava televizijske duele i sučeljavanje sa neistomišljenicima, jer je utvrdio da je to dobra kontrola rizika.

Nikola Parun, politikolog
Nikola Parun Foto: N1

“Tamo gde zna da bi bio suočen sa bilo kakvom kritikom ili prostorom gde bi njegova reputacija bila ugrožena, on tamo ne ide i to ignoriše. To mu se može, jer ima presudan uticaj na većinu medija. U tom smislu je to za njega dosta pametno”, navodi Parun.

Prema njegovim rečima, svrha svepriustnosti predsednika u medijima je da pokaže da je za sve sposoban.

“Jedan od načina čuvanja popularnosti jeste pojavljivanje na ključnim medijskim kanalima”, objašnjava naš sagovornik.

Đilas: Nemoguće da je Vučić bio u duelu sa mnom

Komentarišući rezultate do kojih je došla CRTA, predsednik Stranke slobode i pravde, ujedno i poslednji političar s kojim je Vučić bio u duelu, Dragan Đilas, za Nova.rs kaže da nije potrebno istraživanje da bi se shvatilo da su televizije sa nacionalnom frekvencijom oruđe režima za veličanje sebe i „ubijanje“politickih protivnika. 

“Činjenica je da je Aleksandar Vučić samo u martu imao 36.372 sekundi, odnosno 25 dana, na televizijama od kojih nijedna jedina nije negativna. Činjenica je da sam ja u istom periodu imao samo 84 pozitivne sekunde, odnosno 433 puta manje. Činjenica  je da sam imao i 7.465 negativnih sekundi odnosno čitavih pet dana. Sve što bih više rekao o ovim brojevima bilo bi suvišno”, napominje on.

Govoreći o poslednjem televizijskom duelu sa, tada opozicionarom, a sada predsednikom države, Đilas je ironično konstatovao da se to nije ni dogodilo.

Foto: Printscreen B92

“Nemoguće da je Vučić bio 2012. sa mnom na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, jer je više puta rekao da je opoziciji tada bilo onemogućeno da kažu jednu reč na televizijama. Zaista se ne sećam te emisije, kao nijedne druge u kojoj sam bio sa Vučićem, izuzev one na televiziji Pink (2005. godine), kad je rekao da će se povući iz politike ako se ne dokaže da sam ja lopov. Naravno da je i to obećanje bilo laž”, poručuje Đilas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare