Aleksandar Vucic konferencija za novinare
Aleksandar Vučić na konferenciji za medije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Posetom manastiru Sopoćani, predsednik Aleksandar Vučić jutros je započeo drugi dan posete Zlatiborskom i Raškom okrugu.

Predsednika je dočekalo monaštvo manastira i iguman Teoktist, kao i žitelji tog graja.

Iguman Teokist preneo je predsedniku da posetioci dolaze u Sopoćane, kako ljudi iz kraja, Novog Pazara, ali i iz Beograda i drugih gradova.

Manastir Sopoćani, posvećen Svetoj Trojici, nalazi se 17 kilometara od Novog Pazara, a podigao ga je kralj Stefan Uroš nedaleko od izvora reke Raške.

Freske manastira Sopoćani predstavljju remek-delo umetnosti, a taj manastir danas je jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih spomenika, koji je 1979. godine uvršćen na UNESKO listu svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka objedinjenih pod zaštićenom celinom Stari Ras i Sopoćani.

Teško je precizirati kada su Sopoćani podignuti, najverovatnije je da je manastir podignut u drugoj polovini vladavine kralja Stefana Uroša I oko 1260. godine.

Živopis manastira nastao je šezdesetih godina 13. veka, a tokom perioda osmanske vlasti u Srbiji u 17. veku, manastir je značajno stradao, a obnovljen je u prvim decenijama 20. veka.

Nakon obnove, Sopoćani su jedno vreme bili ženski manastir, a posle dolaska 10 monaha i iskušenika iz manastira Crna Reka, 1996. godine, manastir ponovo postaje opštežiteljni, kao i što je bio u srednjem veku.

U Sopoćanima je danas oko 30 monaha i iskušenika.

Manastir Sopoćani pripada eparhiji raško-prizrenskoj.

BONUS video:Protest aktivista ispred JDP-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram