Radomir Nikolić i Aleksandar Vučić Foto:N1/Vesna Lalić

Odlazeći gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić ne nalazi se na listi Srpske napredne stranke za lokalne izbore u Kragujevcu, ali ni na listi za izbor poslanika u republičkom parlamentu. Mlađi Nikolić, u narednom periodu, neće imati nijednu funkciju na koju bi došao voljom naroda, a njegov budući angažman u javnom i političkom životu, zavisiće isključivo od odluka koje donese Aleksandar Vučić.

Poznavaoci političkog života grada Kragujevca, smatraju da će Radomir Nikolić, po napuštanju gradonačelničke funkcije biti dobro ’’udomljen’’ i nagrađen nekom visokom pozicijom. Miroslav Jovanović, novinar nedeljnika „Kragujevačke“ za portal Nova.rs kaže, da predsedniku Vučiću ne ide u prilog nezadovoljstvo porodice Nikolić i da zbog toga ne sme da ih „pusti niz vodu“.

Jovanović podseća da Tomislav Nikolić i dalje živi u predsedničkoj vili i da ima određene povlastice.

„Ukoliko bi Radomir na bilo koji način bio degradiran u političkom životu, Tomislav Nikolić mogao da okrene ćurak naopako“, kaže Jovanović. „Takav scenario ni u kom slučaju ne odgovara predsedniku Vučiću, jer Tomislav Nikolić mnogo zna o njemu. Zbog toga je sve izvesnije, da će mlađi Nikolić, po završetku gradonačelničkog mandata biti na visokoj državnoj poziciji“.

Naš sagovornik smatra, da je vrlo moguće da to bude ambasadorsko mesto ili rukovođenje nekim ministarstvom u Vladi Srbije.

Foto:EPA/ANDREJ ČUKIĆ

Radomiru najveći minus mala podrška građana

Prema CESID-ovm istraživanju sprovedenom krajem prošle godine, Radomir Nikolić, kao gradonačelnik najvećeg grada u Šumadiji, imao je poverenje samo 9% građana. To je, kako su ranije saopštavali mediji i izazvalo nezadovoljstvo kod predsednika Vučića, jer tako mala podrška narušava rejting najveće stranke u Srbiji. Prema oceni naših sagovornika upravo su loši rezultati bili jedan od osnovnih razloga da se Radomir Nikolić ne nađe na listi za lokalne izbore.

“Međutim, iako nema najzvučnijeg imena iz redova kragujevačkih naprednjaka, na listi za lokalni parlament su ljudi koji su bliski Radomiru Nikoliću”, kaže za portal Nova.rs, Bojan Stojadinović dugogodišnji lokalni političar i odbornik Pokreta slobodnih građana u Skupštini grada.

On je mišljenja da porodica Nikolić uživa veliki ugled među kragujevačkim naprednjacima i smatra da politička leđa Tomislava Nikolića nisu pohabana ni u stranci ni u javnosti, bez obzira što pojedini članovi SNS-a naginju ka Vučićevoj struji.

Stojadinović, koji je najavio da će se po isteku odborničkog mandata povući iz politike i kao poznavalac političkih prilika u Šumadiji, početi da se bavi političkom analizom, za naš portal kaže, da posle lokalnih izbora, u kojima nema Radomira Nikolića, mogu da se dogode dva scenarija.

Prvi je, političko reaktiviranje Tomislava Nikolića i njegovo moguće učešće na predsedničkim izborima u Srbiji 2022. godine, dok je drugi scenario politička penzija i oca i sina. Međutim, Stojadinović komentariše i sve glasnije navode u medijima o mogućim funkcijama koje bi bile kompenzacija za povlačenje iz lokalne vlasti.

„Ne vidim Radomira Nikolića na ambasadorskom mestu, jer je on u političkim godinama, kada bi trebalo da se ostvaruje u svojoj zemlji. Mnogo je izvesnije, da će mu Aleksandar Vučić ponuditi neku ministarsku fotelju, jer svaka druga pozicija, ispod ministarskog mesta, ne bi bila adekvatna zamena za prepuštanje gradonačelničke funkcije“.

Kao aktivni učesnik lokalne političke scene u Nikolićevom mandatu, Stojadinović podseća, da se iz državnog vrha, Radomiru Nikoliću često „gledalo kroz prste“ – Kragujevac je redovno dobijao vanredna transferna sredstva, a Nikolić nikada nije snosio posledice zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima, jer za pet godina nijednom nije raspisao konkurs za sufinasiranje projekata iz oblasti javnog informisanja.

Svi ovi navodi potvrđuju da je za predsednika Aleksandra Vučića izuzetno važno, da porodicu Nikolić ima „na svojoj strani“ i da izađe u susret njihovim političkim zahtevima, jer kako kažu naši sagovornici, ne bi bilo dobro da Nikolići progovore. Koja je cena za odustajanje od rukovođenja šumadijskom prestonicom, srpska javnost će saznati posle lokalnih izbora.

Imućna „politička penzija“

Jedan od mogućih scenarija, koji posle lokalnih izbora vidi naš sagovornik Bojan Stojadinović, je odlazak u političku penziju oba Nikolića. On dodaje, da je takva opcija moguća, jer je „porodica Nikolić izutezno bogata“, ne precizirajući o kolikom bogatstvu je reč.

Prema javno dostupnim podacima iz imovinske karte, vidi se da Radomir Nikolić u svom posedu ima i nekretnine i zemljište. Nikolić u nekretninama ukupno ima 735,4 m², raspoređenih na kuću (318 m²) i vikendicu (86,40 m²) gde je upisan kao jedini vlasnik, ali ima i još dve vikendice ( 131m² i 76 m²) i dva pomoćna objekta u kojima deli vlasničku strukturu. Zanimljivo je da jedan od ovih pomoćnih objekata ima čak 87 kvadrata, što je ekvivalent trosobnom stanu. Iako se u imovinskoj karti ne navodi lokacija objekata, srpskoj javnosti je od ranije poznato da se vikendice porodice Nikolić nalaze na Savskom nasipu, na mestu gde nije dozvoljena gradnja. Uz nekretnine, Radomir Nikolić u vlasništvu ima i oko 13 hektara njiva, vinograda, livada i šume. Svi ovi podaci su iz poslednje imovinske karte dostavljene republičkoj Agenciji za borbu protiv korupcije još u januaru 2018.godine.

U odnosu na prvu prijavljenu kartu iz 2014-te, Radomir Nikolić je uvećao kvadraturu kuće i vikendica, kao i površinu poljioprivrednog zemljišta. Od poslednje prijavljene imovinske karte, prošle su pune dve godine. Sada je, odlazeći gradonačelnik Kragujevca, u obavezi da na kraju mandata Agenciji za porbu protiv korupcije, dostavi najnovije podatke o primanjima i imovini koju poseduje.

Iz javno dostupnih podataka, očigleno je da je Radomir Nikolić, diplomirani menadžer, koji je pre političke karijere radio kao komercijalista u privatnom sektoru, a kasnije i kao službenik u Srbijagasu i Komercijalnoj banci, ulaskom u politiku uvećao svoj lični imetak.

Odgovore o razlozima za povlačenje sa liste za lokalne izbore i budućem političkom angažovanju tražili smo od press službe Radomira Nikolića, međutim on nije pristao na razgovor, ali je za TV Kragujevac, između ostalog rekao da postoji saradnja sa vrhom SNS i da Aleksandar Vučić „ima planove za njega“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram