Albin Kurti, Aleksandar Vučić kombo
Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL, Vesna Lalić/Nova.rs

Posle skoro devet meseci pauze, u Briselu se danas nastavlja dijalog Beograda i Prištine, a prvi put za sto će zajedno sesti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. Obojica, čini se, dolaze sa jednostavnom platformom - Vučić da izbegne formalno priznanje Kosova i izdejstvuje već dogovorenu Zajednicu srpskih opština, dok Kurti traži sasvim suprotno - bezuslovno priznanje bez ikakvih ustupaka. Može li se onda očekivati da će današnji sastanak biti nešto više od protokolarnog?

U septembru prošle godine održan je poslednji politički dijalog sa Prištinom, a tada je nasuprot Vučića sedeo Avdulah Hoti. Sada će sa druge strane stola biti Aljbin Kurti, poznat po tvrdom i nepopustljivom stavu i to baš kada je reč o onome na čemu srpska strana insistira.

Sudeći po izjavama srpskog predsednika i drugih zvaničnika, Srbija neće makar formalno priznati Kosovo, insistira na već dogovorenoj Zajednici srpskih opština i posebnom statusu srpskih manastira. O svemu ostalom može da se razgovara.

Sasvim suprotne poruke stizale su od Kurtija – u obzir dolazi samo uzajamno priznanje, ZSO nije u skladu sa kosovskim Ustavom, a o manastirama se u celosti nije izjašavao. Ipak, u pismu organziaciji Evropa Nostra, koji je potpisao zajedno sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, navedeno je da “manastir Dečani nema, niti treba da ima bilo kakvu vezu sa dijalogom između Kosova i Srbije”.

Imajući u vidu ovako otvorena suprotstavljena polazišta, postavlja se pitanje gde se može naći prostor za napredak, kako bi dijalog dao neki rezultat.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da će najveći uspeh dijaloga biti to što će se sastati Vučić Kurti, u uslovima kad su im platforme potpuno suprotstavljene i kad su im pristup dijalogu i krajni cilj potpuno različiti. On navodi da ukoliko ne bude promene stava kod Kurtija i ukoliko ne bude uticaja Zapada za promenu tog stava teško da ćemo imati suštinski dijalog.

“Imaćemo neki protokolarni susret, koji može nešto da znači. Sve zavisi od Vašingtona, Berlina i Brisela. U uslovima krajnje suprotstavljenih stavova je teško biti optimista i očekivati uspeh. Puno zavisi od postavljanja, s jedne strane, Vašingtona, a sa druge Brisela. Mene ne čudi najava (Žozepa) Borela da će tražiti pomoć prijatelja, odnosno gospodina Bajdena. To nam govori da EU nema ni sredstva ni mogućnosti ni odgovarajuće političke volje da odlučujuće deluje kako bi se dijalog odvijao na način koji obezbeđuje neki progres”, kaže Milivojević za Nova.rs.

On navodi da je platforma Srbije prilično jasna – da se dijalog, koji je zaustavljen zbog epidemije i izbora na Kosovu nastavi, da se vode razgovori o ZSO i sprovođenju Briselskog sporazuma, što je pitanje kredibiliteta i posrednika EU, te da tema budu i ekonomske teme i pitanja slobodnog kretanja roba i usluga, priznavanje diploma…, kao i pitanje nestalih, na čemu insistira i prištinska strana.

“Teško je prihvatljiv stav Kurtija da se sada razgovara o početku dijaloga, jer onda sve godine iza nas ne bi imale nikakvog smisla. Ono što teško može da prođe je da se razgovara o priznanju. Lično mislim da će puno toga zavisiti od Vašingtona. Vašington je svojevremeno srušio Kurtijevu vladu i omogućio dijalog. Imaćemo šanse za nastavak tog dijaloga pre svega u zavisnosti od stava Vašingtona. Ukoliko Kurti bude nastupao ovako kako nastupa, s jedne strane autoritarno, sa druge strane neprikosnoveno, bez uticaja stranog faktora, onda je nedvosmislen zaključak da ima podršku za to. Ja ne mislim da nema”, ocenjuje Milivojević.

Kako je objavila Beta, zvaničnici EU Žozep Borel i Miroslav Lajčak će danas posebno razgovarati sa Kurtijem, a potom i Vučićem, da bi uoči zajedničkog sastanka utvrdili s kakvim su predlozima dve strane doputovale u Brisel. Cilj je da se u dijalogu razgovara i o svim dosadašnjim temama i dogovorima.

Izvori Bete u Briselu su potvrdili da će se pre današnjih razgovora saopštenjem obratiti Borel, dok će završnu izjavu o ishodu sastanka dati Lajčak. Nije predviđeno da učesnici susreta održe zajedničke konferencije za medije, ali se očekuje da se Vučić i Kurti odvojeno posle runde dijaloga obrate novinarima.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine pripremali su specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD Metju Palmer i to posetama Beogradu i Prištini. Osim sa najvišim predstavnicima vlasti na jednoj i drugoj strani, oni su o kosovskom problemu razgovarali i sa patrijarhom Porfirijem, a razgovori su vođeni i sa delom opozicije.

Vučić je nakon sastanka sa Palmerom i Lajčakom izjavio da je sa njima imao dobar sastanak.

„Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom, verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja“, dodao je predsednik Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare