Foto:promo beoinfo, TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg, Filip Krainčanić/Nova.rs, Nova S

Uprkos protivljenju stručne javnosti, preporuci UNESKO ali i zakonskim ograničenjima koja ne dozvoljavaju izgradnju gondole na Kalemegdanu, novi gradonačelnik Aleksandar Šapić odlučio je da taj projekat nastavi. Zbog toga se izgradnja gondole na tvrđavi našla i u novom predlogu rebalansa budžeta grada. Iako je gradonačelnik Šapić rešen da ispuni želju predsednika Aleksandra Vučića, opozicioni odbornici tvrde za Nova.rs da neće dozvoliti izgradnju žičare na tvrđavi. Najavljuju proteste, straže, ako treba i fizičku odbranu.

Brojna pitanja i sporne odluke o trošenju novca stanovnika prestonicei, bile su teme sednice Skupštine grada Beograda. Jedna od od onih koja je uznemirila mnoge je odluka nove gradske vlasti da ipak gradi gondolu na Kalemegdanskoj tvrđavi.  Kako će to sprečiti pitali smo opozicione odbornike.

Odbornik Narodne stranke Miloš Pavlović kaže za „Novu“ da jedino fizički moguće sprečiti gradnju gondole.

„Druga pravna sredstva nemamo imajući u vidu da je u pitanju odluka skupštinske većine. Dakle, jedini način na koji možemo da sprečimo gradnju gondole je da fizički zaustavimo mašine i u tome da potražimo pomoć građana. U pitanju je totalno nepotreban projekat koji treba zaustaviti“, istakao je on.

On je dodao da nema institucionalne borbe u ovakvom režimu, jer upravo institucije ne rade svoj posao.

„U državi gde pravosuđe i institucije ne funkcionišu, te ne rade svoj posao, jedini način je da fizički spremičo takve odluke“, zaključio je Pavlović.

Dobrica Veselinović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dobrica Veselinović ispred koalicije „Moramo“ podvlači da će se oni kao i do sada boriti svim raspoloživim pravnim, ali i vanpravnim sredstvima.

„Do sada je zbog pritisaka građana, stručne i šire javnosti projekat gondole bio prolongiran. Mislim da je ovo samo još jedan način da ne pokažu slabost, ali da će u sledećeg predlogu budžeta samo odustati od toga. Projekat je besmislen, ponavljam“, istakao je on.

Veselinović je napomenuo da ne isključuje proteste, kao što je to bio slučaj do sada.

„U bliskom smo kontatku sa međunarodnim organizacijama poput Evrope Nostra, pratimo dešavavanja i verujem da nema šansi da im prođe taj predlog. Ali, napominjem da ne postoji mogućnost protesta ukoliko krene gradnja“, zaključio je Veselinović.

Mila Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I šefica odborničke grupe „Ujedinjeni“ Mila Popović naglašava da su protesti i borba jedna od opcija protiv gradnje gondole.

„Sud je rekao da ne može da se gradi žičara na Kalemengdanu, pa je opet vraćeno da se donese odluka. Međutim, nećemo dozvoliti da se gradi žičara. Ono na čemu će instistirati je da se vrati avans koji je neko nezakonito dao u iznosu od 626 miliona dinara. Taj novac je dobio izvođač radova koji nije ni imao dozvolu. Gde su sada te pare građana Srbije? Žičare u svakom slučaju biti neće“, kazala je i dodala:

„Borili smo se i kada je bila najava, imali smo straže, skupljali peticije, tako da naša borba podrazumeva borbu u svakom smislu. Ipak, oni neće ni stići da sprovedu projekat žičare jer neće biti na vlasti do kraja mandata“, zaključuje Popović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar