Gondola će koštati Beogradsku tvrđavu Unesko zaštite

Društvo 21. jan. 202108:44
Podeli:
Sanja Iguman; Foto: Prinscreen TV NOva S

Stručna javnost podigla se već na ideju izgradnje gondole na Kalemegdanu, priča se o tome kako će naružiti Beogradsku tvrđavu, a Sanja Iguman iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju podseća da bi takav projekat koštao Srbiju i pred svetom.

Od savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević čuli smo da se Aleksandar Vučić raduje gondoli na Kalemegdanu i da ga u ostvarivanju želje da se taj projekat ostvari ništa neće sprečiti, a stručnjaci koji su govorili za Nova.rs taj projekat smatraju „urbanističkim terorizmom“ koji ne sme biti realizovan.

„Ta stanica gondole koja bi se nalazila ovde nije veličine trafike, objašnjenje da bi se uništio zid koji nije autentičan je suludo, zato što je Beogradska tvrđava s parkom Kalemegdan jedno od najznačajnije od kulturnih dobara u celoj Srbiji i ne može se posmatrati po delovima. Cela tvrđava ne sme biti ugrožena jednom takvom strukturom“, kaže i Sanja Iguman u emisiji „Probudi se“ TV Nova S.

Pročitajte još:

Priliku je iskoristila i da skrene pažnju na posledice o kojima se nije pričalo toliko, a mogle bi trajno da ugroze sliku Srbije u svetu.

„Postoje neke stvari koje nisu opipljive, ali imaju veliki značaj, što istorijski što kulturni. Autentičnost i integritet Beogradske tvrđave bi trajno bili ugroženi ovim projektom. Beogradska tvrđava je nominovana je za Unesko zaštitu, ta nominacija bi apsolutno bila ugrožena. I ne samo to. Srbija je članica različitih svetskih organizacija i ta članstvo bi bilo ugroženo jer bi se pokazalo da ne vodimo računa o kulturnom nasleđu“, ukazuje sagovornica.

Da je to vrlo realno, govori vest da je Evropa nostra zbog gondole već hitno stavila Beogradsku tvrđavu na listu sedam najugroženijih kulturno-istorijskih objekata u Evropi, a Sanja Iguman objašnjava šta to znači i koliko je važno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar