Foto:EPA/EFE Andrej Cukic: Vesna Lalić/Nova.rs

“Sve dok vlast bude vršila politički uticaj i onemogućavala pravosuđe da svoj posao obavlja na valjan način, u Srbiji nećemo prisustvovati borbi protiv organizovanog kriminala”, poručuju sagovornici Nova.rs.

Na taj način su kriminolog Dobrivoje Radovanović i advokat Borivoje Borović prokomentarisali najavu premijerke Ane Brnabić da će nova Vlada Srbije posebnu pažnju posvetiti borbi protiv organizovanog kriminala.

Ovo  je samo još jedno u nizu obećanja predstavnika vlasti kako će se uhvatiti u koštac s društvenim problemom i kako će to biti u njihovom posebnom fokusu. Podsetimo, priča o borbi protiv kriminala i korupcije dovela je Sprsku naprednu stranku na vlast i omogućila aktuelnom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da stekne status ubedljivo najpopularnijeg političara u zemlji. Međutim, osim bezuspešnih hapšenja Miroslava Miškovića i sad već pokojnog Dragoslava Kosmajca, ozbiljniji koraci u “prvom piku prvog talasa” borbe protiv kriminala nisu napravljeni.

Pročitajte još...

Drugi talas je usledio nakon ubistva jednog od vođa navijača Partizana Aleksandra Stanović, zvanog Sale Mutavi. Nakon što je ubijen u mafijaškom obračunu u Beogradu, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je “objavio rat” organizovanom kriminalu.

“Želim da poručim kriminalcima i banditima koji dolaze u Beograd i Srbiju i misle da na našim ulicama mogu da se međusobno obračunavaju, da im to nikada neće biti dozvoljeno. Objavljujemo rat ovoj vrsti mafije i u ovaj rat ulazimo bez zadrške i rezerve, biće teška borba koju bezbednosne strukture moraju da nose i moramo da pobedimo zbog građana, mira i bezbednosti na ulicama i zbog konačnog obračuna sa svim kriminalcima koji misle da mogu na našim ulicama da upucavaju naše građane nekažnjeno i da se obračunavaju zbog svojih narko, kriminalnih ili bilo kojih drugih razloga”, poručio je Stefanović u oktobru 2016. godine.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Objavljeni rat nije doprineo sprečavanju sukoba u prestonici (džipovi i dalje lete u vazduh), stoga je premijerka odlučila da još jednom najavi početak borbe protiv organizovanog kriminala.

Srbija nema institucije za sprovođenje premijerkine ideje

Prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, u Srbiji ne postoje osnovne pretpostavke za borbu protiv organizovanog kriminala. Kako kaže, priča o organizovanom kriminalu proističe iz političke potrebe vlasti da kaže narodu ono što želi da čuje.

Pročitajte još...

“Ne postoji nezavisno sudstvo, tužilaštvo, a policija umesto da bude podređena tužilaštvu, ona račune polaže Ministarstvu unutrašnjih poslova. To su osnovne pretpostavke borbe protiv organizovanog kriminala, sve drugo su priče za malu decu”, navodi Radovanović.

S druge strane, advokat Borivoje Borović napominje da ovakve akcije ne mogu biti uspešne bez posebnog tužilaštva, koje bi se bavilo visokom korupcijom i kriminalom.

“Svaka vlast do sada je najavljivala ovakve borbe. Međutim, niko do sad nije formirao tužilaštvo za visoku korupciju koji bi se bavio kriminalom u koji su ukjučeni političari i mafijaši”, napominje Borović, dodajući da je Branbić samo deklarativno iznela ovakvu ideju.

“Dok se u Srbiji u potpunosti ne promeni sistem podele vlasti, ne može se sprovesti nijedna borba protiv organizovanog kriminala. Sve dok predsednik Vrhovnog suda na konferenciji za novinare stoji iza ministra, ne možemo govoriti o slobodi i nezavisnosti pravosuđa”, objašnjava on.

Govoreći o položaju pravosuđa u Srbiji, Dobrivoje Radovanović ističe da se ne može ništa očekivati od najavljene borbe vlasti protiv organizovanog kriminala, jer da postoji volja za tim sudstvo ne bi bilo, kako kaže, partijsko.

“Ne postoje osnovni uslovi za to. Sve njihove deklaracije o borbi protiv organizovanog kriminala su političke prirode. Da oni stvarno hoće da se izbore sa kriminalom, morali bi se prvo pobrinuti da imamo nezavisno sudstvo, a ne da ono bude partijsko”, naglašava naš sagovornik, dok Borović navodi da vlast, pre svega, mora da usmeri pogled prema nosiocima najviših funkcija u državi za koje se sumnja da imaju kontakte sa kriminalnim grupama i klanovima.

Foto: N1

“Mislim da je ovde reč o još jednom zamajavanju od strane nekompetentnih ljudi. Među njima ubrajam i premijerku. Kad budu prestali da vrše uticaj na institucije koje treba da sprovode borbu protiv organizovanog kriminala, onda možemo doživeti i pravo borbu protiv organizovanog kriminala”, zaključuje advokat Borović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare