Foto: Shutterstock

Krajem devedesetih i početkom 2000-ih kriminalnim podzemljem u Srbiji vladale su dve grupe - “zemunski” i “surčinski klan”, koje je 2003. godine pokosila policijska akcija “Sablja”. Iako se činilo da je u Srbiji zavladao mirniji period, odnosno da je vrh države konačno uspeo da stane na put kriminalu, na scenu je nastupila “valjevska grupa”, koju je potom odmenio klan Darka Šarića, ali i brojne navijačke grupe, koje su proteklih godina u sveopštoj ekspanziji.

“Valjevska grupa” poslednjih godina privlači puno pažnje javnosti. Kao vođa ove kriminalne grupe označen je Milan Lazarevać zvani Laza, koji je u više navrata dovođen u vezu sa reketiranjem, ali i drugim krivičnim delima. Jedan od istaknutijih članova ovog klana jeste i Zoran Jeličić, a pripadnicima ove grupe trenutno se sudi u Specijalnom sudu u Beogradu zbog zločinačkog udruživanja i ubistva Željka Đedovića 2009. godine.

Pročitajte još...

Đedović je likvidiran u noći između 2. i 3. aprila ispred šah kluba u centru Valjeva, a spekulisalo se da je motiv ovog ubistva bio navodni dug koji je žrtva imala prema vođi, Lazareviću. Ova grupa je pohapšena 2009., a njenim pripadnicima se na teret stavlja i nedozvoljeno posedovanje oružja i eksplozivnih materija, iznude i nanošenje teških i lakih povreda.

Samo suđenje ovoj grupi nije prošlo bez skandala, pa je tako optuženi Jeličić u više navrata dospevao u žižu javnosti zbog raznih incidenata. Novembra prošle godine javnost u Srbiji ostala je nema na njegov potez, kada je tokom suđenja presekao sebi vrat žiletom, a koji je nekako uspeo da prošvercuje u sudnicu i bez problema prođe detektor metala prilikom ulaska u sud.

Zoran Jeličić zgranuo sve u sudnici
Foto: Printskrin Rt,s

Jeličić se tu nije zaustavio, pa je tako samo nekoliko meseci kasnije, tokom jednog pretresa, zatražio od sudije da ide u toalet, a kako mu to nije bilo omogućeno – odlučio je da mokri u boksu za optužene.

Šarićeva grupa: Šverc kokaina

Ipak, grupa koja proteklih godina zaokupirala javnost, ali i naslovne strane medija u Srbiji, koja je ujedno i pod budnim okom istražnih i pravosudnih organa, definitno je kriminalna organizacija Darka Šarića, narko-bosa iz Pljevalja, koji je osuđen za šverc kokaina.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Šarić je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a istu kaznu dobio je i Goran Soković, koji je u bekstvu.

Željko Vujanović osuđen je na 14 godina zatvora, a Rodoljub Radulović, koji je takođe u bekstvu, na 11 godina, dok su na nešto manje kazne osuđeni ostali pripadnici ove kriminalne organizacije. Tokom suđenja dokazano je da je 22 optuženih pripadnika ove grupe učestvovalo u krijumčarenju kokaina prekookrenskim brodovima u Evropu.

Protiv Šarića, paralelno sa ovim postupkom, vodio se još jedan za pranje novca stečenog upravo krijumčarenjem kokaina, zbog čega je jula ove godine osuđen na devet godina zatvora.

Pročitajte još...

Sem Šarića u pomenutom postupku sudilo se još i Nebojši Jestroviću, Andriji Krloviću, Predragu Milosavljeviću, Radovanu Štrbcu, Zoranu Ćopiću, Marinki Vučetić, Dubravki Štrbac, Stevici Kostiću, Bobanu Stojiljkoviću, Bojanu Stanojkoviću, Erdinu Agušu, Goranu Vučkoviću, Nebojši Spasiću, Nemanji Krstajiću, Goranu Bogdanoviću i Marku Daboviću.

Optužnica je okrivljene teretila da su novac od prodaje kokaina, koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, prebacivali u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivali na račune domaćih preduzeća.

Volpeovci zaduženi za noćni život u Kragujevcu

Poslednjih godina u Srbiji još jedna grupa privukla je veliku pažnju po brutalnosti krivičnih dela koje čine. Radi se o grupi “Volpeovci”, koja, nezvanično, kontroliše noćni život u Kragujevcu, ali i sve kriminalne poslove.

Slučaj monstruoznog kasapljenja boksera Jovice Lešnjaka (26), koji je pretučen, a potom i izmasakriran staklenom flašom u tuči novembra 2018. u noćnom klubu “Volpe” u ovom gradu, samo je jedan od slučajeva za koje se sumnjiči ova grupa.

Motiv obračuna bio je, kako su mediji pisali, sukob oko poslova obezbeđenja lokala u gradu, a zbog ovoga su privedena braća Božidar (31) i Marko (32) Božović, inače obezbeđenje, ali i nezvanični vlasnici diskoteke “Volpe” u kojoj se tuča desila. Božovići se godinama unazad vezuju za razna teška krivična dela u Kragujevcu, poput trgovine narkoticima, reketiranja i prebijanja, međutim, dosad ni za jedno nisu odgovorali.

Takođe, ova grupa sumnjiči se za ubistvo MMA borca Radoša Joksimovića 2018. Godine.

Jotkina grupa: Strah i trepet Kruševca

U Specijalnom sudu vodi se još jedan postupak protiv organizovane kriminalne grupe koja stoji iza brojnih krivičnih dela, a reč je o klanu čiji je vođa Zoran Jotić zvani Jotka, inače osuđeni kriminalac.

Jotiću i članovima njegove grupe na teret se stavlja niz krivičnih dela, među kojima je i ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca (71) 2018. godine. Ždrokinac je likvidiran 7. juna te godine i to samo mesec dana nakon što mu je ubijen sin Vojin Stanković dok je sedeo u kafiću.

Sem Jotića, sudi se i Igoru Gajiću, Saši Zoraji, Ivi Petrović, Vuku Petroviću i Stefanu Radulcu, Nenadu Jovanoviću zvani Mali Bidža, kao i Jotićevoj suprugi Mariji.

Foto: Printscreen StudioB/Zoran Jotić

Inače, ovo je treći postupak koji se vodi protiv Jotića. Naime, on je 2018. godine izašao iz zatvora, nakon što je odslužio 15 godina robije zbog organizovanja kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskog okrugu. On je hapšen još u vreme akcije “Sablja” 2013. godine, zajedno sa ostalim pripadnicima njegove grupe.

U zatvoru je proveo 15 godina zbog iznude i reketiranja, kao i podmićivanja sudije Vrhovnog suda da bi izdejstvovao blažu kaznu.

Grupa „Janjičari“: Veze sa vrhom države

Ipak, možda najzapaženije grupe u Srbiji u proteklih deset godina definitivno su navijačke, koje se, po svemu sudeći, najmanje bave onim čime bi trebalo – navijanjem. Tako smo u proteklom periodu imali brojna hapšenja pripadnika raznih navijačkih grupa u Srbiji zbog teških krivičnih dela, a neretko su dovođene u vezu sa pucnjavama, nasilničkim ponašenjem, dilovanjem narkotika, ali i ostalim krivičnim delima.

Stiče se utisak kao da se jedna grupa posebno izdvojima, a reč je o čuvenoj grupi Partizana zvanoj “Janjičari, koja je u više navrata dovođena u vezu i sa samim vrhom države, odnosno da uživa određeni vid zaštite.

Članovi ove grupe obezbeđuju beogradske klubove i splavove, prodaju drogu, a učestvovali su u tučama, pucnjavama i čak ubistvima.

Vođa ove grupe Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi ubijen je oktobra 2016. godine nedaleko od Centralnog zatvora u Beogradu, a iza sebe je imao poduži krivični dosije. On je 2013. godine osuđen kao vođa grupe koja je prodavala drogu, međutim, odsluženje kazne mu je čak 12 puta odlagano, tako da zbog ovog dela nikada nije ni robijao.

Sale Mutavi FOTO: SCREENSHOT

Kako su mediji pisali, nakon njegovog ubistva pomenutu grupu preuzeo je Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, koji je takođe poznat istražnim i pravosudnim organima. Belivuk je bio hapšen zbog ubistva Vlastimira Miloševića krajem januara 2017. godine, ali je za isto delo oslobođen. Takođe, on je osuđen i na godinu dana kućnog zatvora zbog prebijanja obezbeđenja Miloša Vazure, generalnog direktora Partizana.

Kao jedan od istaknutijih članova ove grupe označen je i Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, a koga javnost zna nakon što su na društvenim mrežama procurele fotogradije na kojima je sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vidojević je poznat po nasilničkom ponašanju na utakmici, razbojništvima i nedozvoljenom nošenju oružja.

Vučić Vidojević KRIK
Danilo Vučić i Aleksandar Vidojević / Foto: KRIK

Inače, grupa „Janjičari“ pažnju javnosti okupirala je i 2017. godine prilikom inauguracije Vučića u predsednika, tokom koje su novinari pojedinih medijskih kuća bili maltretirani od strane obezbeđenja Srpske napredne stranke. Portal KRIK je tada navodio da je pojedince iz redova obezbeđenja prepoznao kao uticajne pripadnike „Janjičara“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram