Foto: Nova S

Jedan od osnivača Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta i Fedor Todorović ispred Združene akcije "Krov nad glavom", bili su gosti u emisiji "Među nama" koja se emituje na televiziji Nova S. Oni su govorili o građanskoj neposlušnosti, o tome da li male pobede građana mogu podići i promeniti svest, ali i promeniti sistem.

Odgovarajući na pitanje voditeljke Rade Đurić kako ubediti nekoga da je značajnije da neko ne postavi cevi od 1.000 evra i više, Aleksandar Jovanović Ćuta je istakao da treba da se pojavi neprijatelj, te da se on uvek zahvaljuje investitorima jer da nije bilo njih, „taj narod bi nestao svakako biološki“ pošto imaju „užasnu demografsku situaciju tamo“.

„Oni su i računali s tim. Da prvo nestanu ljudi, a onda ide sledeća faza čerupaj prirodu po principu ko šta dohvati“, ističe Ćuta i dodaje da su reke nešto što se zove „laka zarada“. Kako kaže, mi živimo u zemlji gde se presuđuje rekama.

„Upravni sud donese presudu gde piše ‘U ime naroda, reka nestaje, dajemo je investitoru da je gurne u cev’. Ja pitam u ime kog to naroda, gospodo sudije, vi presuđujete rekama?“, naveo je jedan od osnivača Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

Dodaje i da su se ljudi tamo naselili zbog toga što ima vode, a da se ovo što se sada dešava zove „kriminal“.

„Kriminal koji podržava država, koja ne poštuje zakone koje je sama donela. Je l’ se poštuje bilo koji zakon?“, upitao je Ćuta i istakao da „kada neko dođe da nam otme vodu, mi sprovodimo zakon“.

S druge strane, Todorović je ocenio da je, pored vode, i krov nad glavom – elementarno ljudsko pravo koje niko ne sme da nam oduzme.

„Samo što mi nemamo investitore za protivnika, odnosno u nekim slučajevima i imamo, već izvršitelje, odnosno ceo taj sistem izvršenja koji je od 2011. godine vrlo brutalan“, rekao je Todorović i dodao da ljudima svakodnevno preti iseljenje iz njihovih jedinih stanova.

Kako kaže, svi trpimo veliku sistemsku nepravdu i svaki čovek je samo mala karika u tom lancu, te da „ujedinjeni možemo da uradimo svašta“.

O čemu su gosti još govorili, pogledajte u videu:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar