Danas u 18 časova ponovo će biti održan protest “Srbija protiv nasilja”, a zatim i mirna šetnja građana od zgrade Skupštine Srbije, preko Ulice Kneza Miloša do mosta Gazela, koji će zatim dva sata biti blokiran za saobraćaj. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova odmah su odgovorili da je reč o krivičnom delu, te da će preduzeti određene mere.

Predstavnici dela opozicije koja organizuje protest juče su se okupili ispred zgrade Vlade Srbije, kako bi predali odštampane ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Tom prilikom, narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će na današnjem protestu most Gazela biti blokiran.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Pozvali smo sve građane da dođu u 18 sati ispred Skupštine. Nakon okupljanja ćemo se uputiti ka Gazeli. Plan je da na dva sata blokiramo Gazelu kao prvi znak upozorenja sve do ispunjenja zahteva. Pozivamo sve građane da izađu na ulice i trgove svojih gradova i da zaustave i blokiraju saobraćaj. Srbija mora da stane sve dok se ovi zahtevi, koje smo postavili, ne ispune“, rekao je Jovanović, dodajući da je današnji protest upozorenje i da će blokade, ukoliko se ne ispune zahtevi, biti vremenske duže.

Upozorenje MUP

Odmah je reagovao MUP. Organizatorima protesta juče je stiglo obaveštenje, sledeće sadržine:

“Dana 10. 05. 2023. godine u 15.14 časova elektronskim putem Policijsku upravu za grad Beograd ste obavestili o nameri održavanja okupljanja dana 12.05. 2023. godine, sa početkom u 18 časova, ispred Doma Narodne skupštine, šetnjom do mosta Gazela i blokadom saobraćaja. Upozoramo vas da blokada autoputa (međunarodni Koridor 10) i mosta Gazela predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje i život, ne samo učesnika u saobraćaju, već i učesnika okupljanja, a pored navedenog predstavlja i ograničenje prava građana koji ne učestvuju u okupljanju.

Takođe, upozoravamo vas da blokadom saobraćaja na autoputu (međunarodni Koridor 10), organizator i učesnici okupljanja podležu kako prekršajnoj, tako i krivičnoj odgovornosti, a sve u skladu sa pozitivno pravnim propisima Republike Srbije.Napominjemo da će pripadnici MUP-a odlučno preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti na zaštiti lične i imovinske sigurnosti i drugih prava svih građana”.

Policajac baca devojku preko bankine Foto:Nova.rs

To ne zvuči nimalo ohrabrujuće, jer smo tokom blokade Gazele na protestima protiv iskopavanja litijuma, Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, svedočili scenama u kojima je policajac grubo prebacivao ženu preko ograde, snimane su lične karte protestanata, a naknadno su protiv njih pokretane i prekršajne prijave.

Zahtevi protesta

Povod za proteste koji se održavaju u Beogradu, ali i u mnogim drugim gradovima Srbije, jesu dve tragedije koje su nas zadesile prošle sedmice, kada je u stravičnim pucnjavama u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca život izgubilo 17 osoba, mahom dece.

Foto: Nova

Na protestu koji ima za cilj smanjenje nivoa nasilja u Srbiji, i sutra će, kao i u ponedeljak, biti istaknuti zahtevi.

Organizatori traže od vlasti u Srbiji da se kao reakcija na pomenute tragedije smeni rukovodstvo REM i RTS, oduzme nacionalna frekvencija televizijama Pink i Hepi i zabrane tabloidi koji promovišu nasilje. Opozicija traži i hitnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o odgovornosti Vlade, kao i o bezbednosnoj situaciji u zemlji. Nakon ostavke ministra prosvete Branka Ružića, traži se i smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da se vlast potpuno oglušila na zahteve na desetine hiljada ljudi , pa je današnji protest nastavak borbe za njihovo ispunjenje.

Miroslav Aleksić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„To nisu politički zahtevi, već zahtevi građana koji žele da im deca odrastaju u bezbednoj državi. Ti zahtevi su osnovna stvar za eliminisanje mržnje i nasilja iz našeg društva, a koji imaju za posledicu ovu tragediju koja se desila prošle nedelje. Pozivam građane da ponovo izađu u šetnju i traže od vlasti da ispuni zahteve, a ne da kroz svoje prorežimske medije nastavi da širi mržnju i agresiju i targetiraju ljude“, rekao je Aleksić.

BONUS VIDEO: Protest – Niš protiv nasilja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare