Vladimir Orlić Foto:TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je za sutra u devet sati redovni sastanak kolegijuma, a na dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka - održavanje naredne sednice parlamenta.

Interesantno je da je Orlić zakazao kolegijum upravo na dan održavanja protesta „Srbija protiv nasilja“, a zakazivanje sednice parlamenta je jedan od zahteva.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, sutra u 18 časova ponovo će biti održan protest “Srbija protiv nasilja”, a zatim i mirna šetnja građana od zgrade Skupštine Srbije do mosta Gazela, koji će kako su juče saopštili organizatori dva sata biti blokiran za saobraćaj. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova odmah su odgovorili da je reč o krivičnom delu, te da će preduzeti određene mere.

Predstavnici dela opozicije koja organizuje protest juče su se okupili ispred zgrade Vlade Srbije, kako bi predali odštampane ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Tom prilikom, narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će na današnjem protestu most Gazela biti blokiran.

“Pozvali smo sve građane da dođu u 18 sati ispred Skupštine. Nakon okupljanja ćemo se uputiti ka Gazeli. Plan je da na dva sata blokiramo Gazelu kao prvi znak upozorenja sve do ispunjenja zahteva. Pozivamo sve građane da izađu na ulice i trgove svojih gradova i da zaustave i blokiraju saobraćaj. Srbija mora da stane sve dok se ovi zahtevi, koje smo postavili, ne ispune“, rekao je Jovanović, dodajući da je današnji protest upozorenje i da će blokade, ukoliko se ne ispune zahtevi, biti vremenske duže.

Zahtevi protesta su da se kao reakcija na dve nezapamćene tragedije koje su prošle nedelje zadesile Srbiju smeni rukovodstvo REM i RTS, oduzme nacionalna frekvencija televizijama Pink i Hepi i zabrane tabloidi koji promovišu nasilje. Opozicija traži i hitnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o odgovornosti Vlade, kao i o bezbednosnoj situaciji u zemlji. Nakon ostavke ministra prosvete Branka Ružića, traži se i smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

BONUS VIDEO: Srđan Milivojević o protestu građana protiv nasilja: „Čovek koji ima apsolutnu vlast ima i aspolutnu odgovornost, a to je Aleksandar Vučić“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare