FOTO TANJUG/ Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/ Marina Jancevic/bg

Poslanici dela opozicije danas su na vrata REM-a zalepili ostavke za članove Saveta te institucije, a Olivera Zekić navodi za Nova.rs da nema ništa protiv da primi predstavnike opozicionih stranaka na razgovor, ali kada svoj dolazak najave, kada se dogovore i usklade obaveze. Ona kaže za naš portal da je zahtev za ostavkama članova REM-a politički i da o tome treba da raspravlja Skupština.

Vrata Regulatornog tela za elektronske medije (REM) danas su bila zaključana za poslanike dela opozicije koji su hteli da predaju odštampane ostavke za članove Saveta REM-a.

Zekić, koja je predsednica Saveta te institucije, kaže da nema ništa protiv da ih primi na razgovor, ali „kada svoj dolazak najave, kada se dogovorimo, uskladimo obaveze“.

„I to mogu da urade kad god hoće, dovoljno je da pošalju mejl ili okrenu telefonski broj. Sve drugo je nepristojno, pogotovo danas, i svodi se na uličarenje, u čemu nemam nameru da učestvujem. Kada je reč o političkim zahtevima, a zahtev za ostavkama članova REM-a jeste politički, smatram da o tome treba da raspravlja Skupština“, ističe ona za naš portal.

Foto:ne davimo beograd

Ona smatra da bi uz to trebalo da se raspravlja i o tome „kako je deo medija i političara javnosti, društvu, ponudio REM kao krivca za užasnu tragediju“.

„Ta vrsta dehumanizacije jedne institucije, i njenih članova, hajka koja je organizovana, etikete koje su nam stavljene, nije samo nešto što je sramotno, nego je i opasno, jer podrazumeva nastavak nasilja. Zašto se pravi taj performans, zašto je mnogima tako lako da u njemu učestvuju, otkud tolika krvožednost kod onih koji tvrde da su civilizovani, da su protivnici nasilja, pitanje je upravo za kreatore te atmosfere linča“, navela je ona.

„Ponavljam, ako ovo društvo, na onom mestu na kojem to treba da učini, odluči da je glavni problem REM, zbog Zadruge i frekvencija, a ne stalno huškanje na protivnike, sve uz uvrede i psovke, targetiranje i pozive na lov na ljude, mi ćemo tu odluku svakako da poštujemo“, navodi Olivera Zekić.

Podsećamo, juče je opozicija održala sastanak, posle kog je prvo zatražila hitnu sednicu Skupštine o bezbednosnoj situaciji, a dogovoreno je i da danas u „pet do 12“ zatraže ostavke svih članova Saveta REM-a i dostavi im tekst ostavki.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Jedan od lidera NDBG Radomir Lazović rekao je ispred REM-a da je naša javnost prethodnu deceniju preplavljena nasiljem i mržnjom, „što dolazi sa televizija sa nacionalnom frekvencijom“.

„U programima uživo, poput televizija Hepi i Pink, pozivalo se na ubistva, mahalo pištoljima, prikazivani su najstrašnji prizori mrtvih ljudi, prebijanja, ubijanja… Upravo je ova institucija nadležna i odgovorna da ovo spreči. Mi ovde ne govorimo o incidentu ili propustu, već o sistemskom neradu i odbijanju da se na bilo koji način mešaju u svoj posao“, rekao je Lazović.

U četvrtak će predstavnici dela opozicije otići ispred zgrade Vlade u vreme održavanja sednice i u Nemanjinu 11 odneti ostavke za ministra Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

U ponedeljak je u Beogradu, Novom Sadu i više drugih gradova u Srbiji održan Protest protiv nasilja, a samo u prestonici okupilo se više od 50.000 građana.

Na protestu su pročitani ključni zahtevi – momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa koji promovišu nasilje, agresiju nemoralna ponašanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Zatražena je i zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje i agresiju, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Među zahtevima je i smena rukovodstva RTS zbog emitovanja programa koji afirmišu nasilje, agresiju i kriminal, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i održavanje hitne sednice Skupštine.

Protest su organizovali Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni.