Foto: Arhiva

Ni posle tri meseca Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije donelo odluku o zahtevu Branislava Lečića da u registru političkih stranaka bude upisan kao zastupnik DS. Iako je takva odluka trebalo da bude doneta za mesec dana, eventulano dva u slučaju dopune dokumentacije, Ministarstvo na čijem je čelu Marija Obradović je sud o predsedniku demokrata ponovo prolongiralo. Lečić za portal Nova.rs navodi da će krenuti "u političku akciju" ako odluka ne bude doneta do 21. januara, dok lider DS Zoran Lutovac kaže da se sa tim odugovlači kako bi naneli štetu njegovoj stranci i celoj opoziciji.

Još 5. oktobra, Branislav Lečić, predvodnik frakcije koja je mimo odluke vrha DS organizovala izbore, uputio je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave zahtev da se upiše kao zastupnik te partije.

Međutim, u dva navrata je zatražena dopuna dokumentacije, zbog čega je Ministarstvo prolongiralo odluku praktično za dva meseca. Šta je razlog za dodatno odlaganje, nije poznato.

Utisak je međutim ne samo da spor u DS za Ministarstvo nije prioritet, nego da je odlaganje njegovog rešenja cilj.

Branislav Lečić smatra da ih na ovaj način vlast namerno „mrcvari“ i to iz političkih razloga.

„Oni nikako ne žele da ideje Zorana Đinđića o pravno uređenoj državi ponovo zažive. Oni nas mrcvare i to rade iz političkih razloga. Imali su 30 dana da odluče, pa su tražili još 30. Sada imaju rok do 21. januara. Za nas je nedopustivo da čekamo duže. Nećemo posle toga čekati“, kaže Lečić.

Branislav Lečić Foto:TANJUG/ ANDRIJA VUKELIĆ

Upitan šta će učiniti ukoliko odluka ne bude doneta do 21. januara, on kaže da će videti.

„Krenućemo u političku akciju“, ističe Lečić.

Zoran Lutovac, predsednik DS, navodi da Ministarstvo „odugovlači sa odlukom o odbijanju  nelegalnog zahteva zasnovanog na falsifikatima kako bi nanelo štetu Demokratskoj stranci i opoziciji u celini“.

Zoran Lutovac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Od prvog dana od kada je uzurpirao sve institucije u Srbiji ovaj režim tretira opoziciju kao neprijatelja i pravi ‘svoju  opoziciju’. S obzirom da su dostavljeni falsifikati, i da se to lako utvrđuje, jedina moguća odluka koju Ministarstvo može doneti jeste odbijanje zahteva bivših članova stranke. Izbora u DS-u nije bilo. Izbori nisu bili ni raspisani. Dakle, jedina zakonita odluka je odbijanje zahteva. Odluka ne sme biti zasnovana na falsifikatima. Ako se to desi, slede krivične prijave i protiv falsifikatora i protiv onih koji bi uvažili falsifikate“, ističe Lutovac u izjavi za naš portal.

On navodi da su obavestili i njihove partnere u inostranstvu i relevantne međunarodne organizacije „o protivzakonitom pokušaju preuzimanja stranke, tako da predstavnici režima nisu smeli da na još jedan očigledan način pokažu kako u Srbiji nema vladavine prava“.

„U samoj Demokratskoj stranci to već dugo nije aktuelna tema.  Posvećeni smo unutarstranačkoj reformi i revitalizujemo stranku“, dodaje Lutovac.

Deo demokrata je 26. septembra izabrao za predsednika Branislava Lečića, jedinog kandidata na tim izborima, koga je gotovo mesec dana ranije stranačko rukovodstvo na čelu sa Zoranom Lutovcem isključilo iz DS. Uprkos tome, njegov mandat je 3. oktobra verifikovan na „izbornoj skupštini“ u Sava centru, nakon čega su još 52 člana bila izbačena iz stranke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar