Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV, Krik, Amir Hamzagić/Nova.rs

Ukupno 10 aktera spominje se u aferi pranja novca za izgradnju auto–puta Ruma-Šabac- Loznica, a čiju je šemu do detalja objasnio vlasnik tabloida “Objektiv” Aleksandar Papić, u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ovo pismo objavili su predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja”, a u njemu se spominju ministar finansija Siniša Mali, bivši ministar vojske i policije Nebojša Stefanović i čitav niz ljudi bliskih Srpskoj naprednoj stranci. Ako je verovati ovim navodima, oni su kroz pomenuti infrastrukturni projekat “izvukli” ukupno 25 miliona evra.

Od toga je 10 miliona otišlo na račun SNS, a preostalih 15 upravo pomenutom Aleksandru Papiću, kontroverznom biznismenu Zvonku Veselinoviću i podizvođačima.

U ovom tekstu pokušaćemo da raspetljamo vrlo zamršenu mrežu i objasnimo ko su učesnici još jedne SNS afere.

Za one koji su propustili, predsednik Narodnog pokreta Srbije i jedan od nosilaca liste “Srbija protiv nasilja” na republičkim izborima, Miroslav Aleksić, predstavio je javnosti pismo koje je, kako tvrdi, pisao vlasnik tabloida Objektiv Aleksandar Papić. U ovom pismu on objašnjava predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako je izgledala šema za pribavljanje koristi od izgradnje auto-puta Ruma – Šabac – Loznica, a u kojoj je on na kraju ostao “kratkih rukava”.

Foto: N1

Prema toj šemi, prava vrednost posla iznosila je 50 miliona evra, dok je dogovoreno uvećanje od 25 miliona. Od toga je 10 namenjeno SNS, a 15 miliona evra bilo je planirao za “namirivanje” samog Papića, Zvonka Veselinovića i podizvođača.

PROČITAJTE JOŠ...

Problem je nastao, kada je Papić optužen da je uzeo neki novac mimo dogovora, pa je odjednom postao “lopov i prevarant”. Tada piše pismo predsedniku Aleksandru Vučiću. U pokušaju da ga ubedi da ga nije prevario, Papić detaljno objašnjava šemu u kojoj se spominje ukupno 10 učesnika. Većina njih je vrlo blisko povezana sa SNS.

Ko su ti ljudi?

Vlasnik tabloida, biznismen i Murat

Krenimo od Aleksandra Papića. On je u ovom pismu sebe opisao kao posrednika između predstavnika azerbejdžanske firme “Azvirt” koja je dobila posao i Zvonka Veselinovića, Siniše Malog i Nebojše Stefanovića. Široj javnosti je poznat kao vlasnik tabloida “Objektiv“ i nekadašnji bliski saradnik bivšeg ministra odbrane i policije Nebojše Stefanovića.

Foto:KRIK/facebook/Aleksandar Papić (desno)

Iako je dugo važio za Stefanovićevu uzdanicu, Papić mu je naprasno okrenuo leđa, pa je na sednici odbornika SNS opštine Zvezdara, 2021. godine, na opšte zaprepašćenje svih glasao za smenu tadašnjeg ministra odbrane.

To je bilo vrlo čudno, pogotovu kad se uzme u obzir da se upravo Papić spominjao kao posrednik u aferi “300.000 evra”. Toliko je, prema pisanju BIRN-a, nudio vlasniku hotela Šumadija Njegomiru Kilibardi, da se zataška afera oko pokušaja oca Nebojše Stefanovića, Branka Stefanovića, da kupi ovaj objekat.

Sledeći na spisku su dvojica predstavnika azerbejdžanske kompanije “Azvirt” koja je dobila ovaj posao.

Spominju se Kamil Alijev i Murat Turkoglu.

Alijev je vlasnik kompanije “Azvirt”, s kojom je bivša ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović 2019. godine potpisala ugovor o izgradnji auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica, ukupne dužine 77 kilometara.

Ipak, značajniju ulogu od Alijeva imao je Murat Turkoglu, zakonski zastupnik firme “Azvirt”, koji je preuzeo tu poziciju nakon otvaranja ogranka ove azerbejdžanske firme u Srbiji 2011. godine.

S njim je Papić dogovarao poslove i prebacivanje novca Zvonku Veselinoviću i SNS, a sve u dogovoru sa ministrom finansija Sinišom Malim.

“Novac završio u Stefanovićevim džepovima”

Dolazimo do Dmitra Đurovića, nekadašnjeg direktora Koridora Srbije. Preko njega je, kako se navodi u ovom pismu, stizao novac do ministra Nebojše Stefanovića. Navodno za stranku, međutim, sudeći prema sadržaju pisma došlo je do veleobrta…

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“U periodu od 2018. do sredine 2019. godine Murat je dao oko 8 miliona evra Dmitru na ruke. Kada se ispostavilo da je Nebojša radio to što je, Murat je došao kod mene da vidimo šta ćemo. Od tog momenta sam počeo da razmišljam kako bi bilo najbolje da se pomogne čoveku, a usput, potpuno sam iskren, kako i ja da zaradim nešto, jer me Nebojša u tom trenutku ostavio sa 6,8 miliona evra duga prema prema bankama i dobavljačima. Za taj dug imao sam hipoteku na kuću u kojoj živim, Davor Macura, vlasnik Alfa banke može da potvrdi da sam u tom periodu uzeo za stranku po Nebojšinom nalogu. Ispostavilo se da je to laž, da pare nikada nisu završile u stranci nego u Nebojšinim privatnim džepovima”, piše navodno Papić.

Od tad, umesto sa Stefanovićem Papić pregovara sa Zvonkom Veselinovićem, a preko njega sa ministrom finansija Sinišom Malim.

Ko je Zvonko Veselinović?

Njegovo ime godinama se povezuje sa SNS. Dovodio se u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, a zbog sumnje u umešanost u ovaj zločin, nalazi se na crnoj listi sankcija SAD.

Foto: Pritnscreen/YouTube/TANJUG

Hapšen je zbog različitih krivičnih dela. Prvi put 2003. godine, kada je na putu Raška-Kraljevo u njegovom automobilu pronađen heroin u vrednosti od 150.000 evra. Zajedno sa Milanom Radoičićem (organizatorom oružanog napada u Banjskoj) bio je vlasnik firme „Inkop“ koja neretko dobija velike državne poslove. Nakon Banjske, Radoičić se povlači, a kao jedini vlasnici ostaju Veselinović i njegov brat Žarko.

Vlasnik Alta banke i akter afere Bodrum

Stigosmo i do Davora Macure, vlasnika Alta banke, koji se takođe spominje u ovom pismu. Iz pisma se može zaključiti da su se “poslovi” obavljali i preko njegove banke.

Macura do 2019. godine nije bio poznat javnosti, a danas se često označava kao „biznismen Aleksandra Vučića“. Te 2019. imao je firme “Alta pej” i “ABL Solvent”, a zatim počinje njegov zaista vrtoglav uspon. Krajem aprila 2019. godine njegova menjačnica „Alta pej“, kupila je 28,5 odsto akcija Jubmes banke, koje je ministar finansija Siniša Mali u decembru oglasio na prodaju.

Već 2020. godine Jubmes menja ime u Alta banka, a Macura preko menjačnice u avgustu 2021. dokupljuje još 36,1 odsto akcija te banke od manjinskih akcionara, a u septembru iste godine još 12 odsto. Prošle godine otkupio je udeo BiH u ovoj banci i dolazi do 84,1 odsto…

2021. godine kupuje IMT, iz stečajne mase, za 70 miliona evra, što je četiri puta manje od tržišne vrednosti zemljišta na kome se ta fabrika nalazila. Zahvaljujući ukidanju konverzije, do vrednog zemljišta dolazi bez dinara.

Zatim je Elektroprivreda Srbije na svom sajtu objavila da potrošačima nudi elektronsko preuzimanje i plaćanje računa. Međutim, nije objavila da će građani plaćati proviziju koja će ići Macurinoj kompaniji Alta pej. Na posletku, nedavno je Centralna banka Crne Gore zvanično saopštila da je firma iz Srbije predala zahtev za kupovinu udela u vlasništvu Prve banke, čiji je vlasnik brat Mila Đukanovića – Aco Đukanović. Sve upućuje na to da je reč upravo o firmi u vlasništvu Davora Macure.

U Papićevom pismu spominje se i Alen Selimović.

Alen Selimović Foto: Vesna Lalić

Papić ga spominje kao čoveka od kojeg je saznao da Siniša Mali i Zvonko Veselinović poušavaju da ga diskredituju. Javnosti je najpoznatiji po tome što je kao poslanik Demokratske stranke učestvovao u aferi “Bodrum”, odnosno da je ubacio karticu glumice Nede Arnerić prilikom glasanja za izbor Kori Udovički za guvernera Narodne banke Srbije. Kada je utvrđeno da je Arnerić tada bila u turskom letovalištu, a ne u skupštinskoj sali, Selimović je optužen da je glasao umesto nje. Osuđen je na 14 meseci zatvora uslovno i osam godina zabrane bavljenja javnim poslom. On je tada kao advokata angažovao Maju Gojković koja je u to vreme bila potpredsednica Srpske radikalne stranke.

Na posletku, kao posrednik se spominje i izvesni Aleksandar Šunjevarić, a on je za sad nepoznat javnosti.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar