Foto: Zoran Lončarević

Nebojša Vlajić, advokat i prijatelj Olivera Ivanovića, ocenio je u Novom danu da je optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića "slaba i veoma slabo dokazana". On je naveo da nema novih informacija iz tužilaštva, kao i da zbog svega što se do sada desilo, "sve liči da ubistvo Olivera Ivanovića želi da se zaboravi".

Kako podseća N1, Podsetimo, optužnicu u slučaju Ivanović, podiglo je Specijalno tužilaštvo u Prištini u decembru 2019. godine, a na njoj su se našla imena lica optuženih za krivična dela, koja se odnose na organizovanje i pomoć u izvršenju ubistva. Optužnica je u međuvremenu vraćena na ponovni postupak, na osnovu odluke Apelacionog suda, koji je usvojio žalbe odbrane optuženih.

Uprkos paralelnim istragama Beograda i Prištine i optužnici, činjenica je da do danas nisu poznati nalogodavac, ni izvršilac ubistva Olivera Ivanovića.

„Optužnica je vrlo slabo sročena i vrlo slabo dokazana. Sud retko vraća optužnice na doradu, osim kada je u slučaju očigledno da se po njoj ne može postupiti. Do sada su optužnice podnošene dva puta, teško je shvatiti zašto je to urađeno, ali uprošćeno rečeno, radnje okrivljenih uopšte nisu individualizirane, nisu uprošćene na takav način da može da se kaže šta je ko od njih uradio. Zato je i vraćeno na ponovni postupak“, objašnjava Vlajić.

Kako je kazao, ceo postupak je „od početka ličio na ‘ping-pong’ između Beograda i Prištine“.

„Obe strane su se trudile da dokažu da sa ubistvom, i tim slučajem nemaju ništa. Priština je tu bila brža, izašla je sa nekakvim dokazima, ali niko od nas iz srpske zajednice na Kosovu nije uveren da je ta optužnica osnovana. Iz tužilaštva ne stižu nikakve informacije. Nisu stizale od samog početka“, naveo je Vlajić i dodao da ko god da ima informacije od značaja, Beograd, Priština ili Brisel, trebao bi da ih objavi.

Nebojša Vlajić Foto: N1

Vlajić je ocenio da zbog svega što se desilo sa ovim slučajem, sve liči kao da ubistvo Ivanovića želi da se zaboravi.

„Meni liči na to. Mi se Olivera setimo samo kada su godišnjice, ili kada se desi nešto. O tome više niko ne govori, i prilično sam siguran, da prava volja, pravosudna i politička, i pravo istraživanje tog predmeta se nije ni desilo“, kaže on.

„Iščilela politička zaostavština Ivanovića“

Govoreći o situaciji u Severnoj Mitrovici nakon ubistva, on kaže da se ništa nije desilo, jer „nema ljudi, nema kadrova, nema nikoga ko bi to mogao da promeni“.

„Ivanović je bio čovek velikog ljudskog i političkog integriteta, osoba koja se ne rađa svakog dana, mi jednostavno takve ljude nemamo. Politička klima na severu Kosova se ne zalaže za vrednosti za koje se zalagao Ivanović. Oliver se zalagao za mir, toleranciju, pomirenje, a 20 godina nakon rata na Kosovu mi se još uvek nismo pomirili sa Albancima, što smatram da je pogrešno“, ističe Vlajić.

On smatra da je politička zaostavština Ivanovića „iščilela“, jer nema nijednog političara koji zastupa njegove ideje i koji narodu može da garantuje ono što je Ivanović mogao.

Vlajić navodi da je bezbednost na severu Kosova nestabilna, kao i da „mala iskra može da dovede do teških posledica“.

Komentarišući poziv opozicije iz Beograda da građani u Mitrovici upale sveće na mestu gde je Ivanović ubijen, Vlajić naglašava da će se pojaviti oni ljudi koji su Olivera voleli i poštovali.

„Ako je godišnjica, normalno je setiti se čoveka koga ste voleli i poštovali. Ne znam zašto bi se neko plašio. Podsetiću da su Oliverovi politički protivnici na istom mestu prošle godine došli i zapalili sveće“, podvlači Vlajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar