Vladimir Đukanović i Analena Berbok Foto: EPA-EFE/Christian Marquardt; E-Stock/Časlav Vukojičić

Poslanik Srpske napredne stranke i bliski saradnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vladimir Đukanović, objavio je danas na društvenoj mreži X da je deda ministarke spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok bio nacista.

Sugerišući da je Berbok poput svog svog dede, koji je prema navodima Đukanovića bio nacista, on je dodao i opis: „Iver ne pada daleko od klade“.

Ovo nije prvi put da se predstavnici vlasti i mediji pod njihovom kontrolom obračunavaju sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke. Podsetimo, svojvremeno je zbog toga morao i da se izvinjava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kad ga ga je nemačka novinarka upitala kako gostuje na televizijama Pink i Hepi kada upravo ove televizije šire laži, te je tako na Hepiju za ministarku spoljnih poslova Nemačke Analenu Berbok rečeno da se pre politike „profesionalno bavila prostitucijom“.

PROČITAJTE JOŠ...

Predsednik je tom prilikom istakao kako nije čuo te vesti, ako su to uopšte bile vesti, te zamolio novinarku da prihvati njegovo najdublje izvinjenje jer se to „ne može desiti u pristojnoj zemlji“.

„Vaša ministarka spoljnih poslova je značajna, pristojna, uspešna, ako se usudim da kažem, neko koga smatramo prijateljem naše zemlje. Kao što vidite, nije mi problem da to poreknem i preuzmem na svoja pleća, samo proverite to sa nama povremeno“, rekao je on.

I to nije bio prvi put da se predsednik Srbije izvinjavao najmoćnijoj državi u EU. Slično je bilo i nakon izjave ministra policije Bratislava Gašića koji je tvrdio da upravo Nemačka štiti ubice Olivera Ivanovića.

„Mi smo proveravali i razgovarali sa pripadnicima nemačkih službi i prethodnih 20 dana… Dobili smo uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke. U svoje ime tražim da prihvate izvinjenje. Mi mislimo da, u nastavku naših akcija, tim povodom i tom pitanju, nadam se, da ćemo doći do konkretnih rezultata“, poručio je Vučić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare