Foto: Printscreen/YouTube/TeslaVisionTv, Zoran Lončarević, Nova.rs

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, priredio je danas ručak u Predseništvu Srbije za učesnike Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve. Na čelu sa patrijarhom Porfirijem, gotovo svi arhijereji su prisustvovali sastanku sa šefom srpske države, izuzev dvojice - episkopa diseldorfskog i cele Nemačke, Grigorija i zapadnoameričkog vladike, Maksima.

Sastanak na Andrićevom vencu održan je danas u poslepodnevnim časovima, a na njemu je bilo reči o odnosima SPC sa “Ohridskom arhijepiskopijom”, međunarodnoj poziciji Srbije, ratu u Ukrajini i statusu Kosova i Metohije.

Pročitajte još...


Većina episkopa prisustvovala je radnom ručku s Vučićem, izuzev dvojice – Grigorija i Maksima.

Poznavaoci prilika u SPC ističu da nije iznenađenje da upravo ova dva episkopa nisu učestvovala na današnjem sastanku, podsećajući da je tako bilo i prošle godine.

“Maksim i Grigorije imaju pravo na takvu odluku i njihovi razlozi su sigurno opravdani”, kratko nam je rečeno iz Patrijaršije.

Proganjani i napadani

Pomenuta dva episkopa bili su posebna meta medija koje kontroliše vladajuća stranka i predsednik Vučić. Vladika Maksim optuživan je, uoči Sabora na kom se birao novi patrijarh, da dolazi zaražen koronom kako bi širio virus među episkopima, obeležavali su ga kao “pučistu”, “raskolnika” i čoveka koji želi da unišiti jedinstvo SPC. Pored medijskog, progon vladike Maksima je nastavljen na Pravoslavnom bogoslovskog fakultetu, sa kog je proteran uz obrazloženje da redovnoj nastavi ne mogu da budu oni koji žive u Zapadnoj Evropi i Americi, iako je ranija praksa to dozvoljavala.

Foto: Printscreen/YouTube/TeslaVisionTv

Napadi na vladiku Maksima intezivirani su nakon dodele ordena povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, u okotobru 2019. Na predlog patrijarha Irineja, Sinod SPC donosi odluku da se, povodom osam vekova samostalnosti SPC, Vučiću dodeli Orden Svetog Save Prvog reda. Predsednik Srbije tada je odlikovan za „detalnu ljubav prema Crkvi, angažovanje na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama“.

S druge strane, vladika Maksim je tvrdio da ta odluka ne predstavlja želju većine u SPC. On je podsetio da predsednik Srbije neprekidno ponavlja da je za razgraničenje i podelu, a da dotle Sabor Srpske crkve insistira na tome da razgraničenje i podela predstavljaju izdaju.

“Orden ima simobličnu funkciju, a kada simbol funkcioniše na pravi način tada on ima moć da objedinjuje, a ne da razdeljuje. Bojim se da je ovde došlo do previda“, zaključio je on.

Ništa bolje nije prošao ni vladika Grigorije, godinama jedan od najčešće napadanih episkopa SPC.

Zbog otvorenog protivljenja politici koju vodi aktuelna vlast, Grigoriju su simpatizeri vladajuće stranke čak posvetili i spot “Kakav je to vladika Grigorije” koji je neodoljivo podsećao na video koji je Srpska lista posvetila ubijenom predstavniku Srba s Kosova, Oliveru Ivanoviću.

Vladika Grigorije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U režimskim medijima, Grigorije je opisivan kao “političar u odelu sveštenika”, kao osoba “koja radi protiv interesa Srbije i ruši Vučića”, kao neko ko “podržava albanske lobiste i nezavisnost Kosova”… Na pomenute uvrede, vladika je svojevremeno odgovorio rekavši da ga napadaju oni kojima laž ne silazi sa usana.

„Čovek je homo ludens, biće igre. Negde sam pročitao kako u životu treba da budemo ozbiljni kao što smo ozbiljni u igri. Baveći se sportom, naučio sam, između ostalog, da trpim i primam udarce te da uprkos svemu idem napred. To mi je kasnije pomoglo da podnesem apsurdne i besmislene napade onih kojima laž ne silazi s usana, a istina ih ne interesuje“, napisao je vladika svojevremeno na svom Instagram nalogu.

Uz pomenute episkope, radnom ručku sa šefom srpske države nisu prisustovali ni episkop budimljansko-nikšićki Metodije i mitropolit dabrobosanski, Hrizostom.

Duhovna deca vladike Atanasija – nezavisni ljudi

Vladika Grigorije i vladika Maksim duhovna su deca pokojnog episkopa zahumsko-hercegovačkog i jednog od najvećih teologa Antasija Jevtića. Za života, vladika Atanasije bio jedan od najistaknutijih boraca protiv autokratskih režima i nije se libio da otvoreno kritikuje najmoćnije u zemlji.

Episkop Atanasije Jevtić Foto: Printscreen/YouTube/Телевизија Храм

Pred kraj života uputio poruku novoizabranom patrijarhu Porfiriju u kojoj je pohvalio njegovu besedu za vreme ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu i naročito to što je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića poručio da „Kosovo nije mit, već zavet“.

“Vaša svetosti patrijarše, arhiepiskope pećki i žički, beogradski i svih srpskih i primorskih zemalja, pozdravljam Vas i čestitam na izboru. Osobito vam  čestitam na sinoćnoj vašoj besedi prilikom ustoličenja u Sabornoj crkvi. Brilijantno je sastavljeno, ali je virtuelno proiznesena. Zadivljen sam i čestitam. Otvorili ste nadu ovome narodu. Naročito mi se dopada što ste ste se osvrnuli, onako duboko, na Kosovo u prisustvu Vučića, naravno. Prethodnik vaš se, nažalost, često udvarao ovome, ja ga zovem ‘predatelj Kosova’, a on je to koristio i mimo mojih apela koji su upućivani njemu i „Tomi šmokljanu“ i patrijarhu o tome. Neka ti Bog pomogne”, rekao je, između ostalog, vladika Atanasije.

BONUS VIDEO: Grigorije na Newsmax Adria

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare